У всіх воєводських центрах Польщі в середу відбулася годинна акція протесту медсестер і акушерок. У Варшаві протестувальники влаштували цілу інформаційну кампанію — були плакати, листівки та повідомлення на станціях метрополітену. В Щецині, столиці Західнопоморського воєводства, пікетували воєводську адміністрацію, а в Білостоку — своє невдоволення висловлювали під стінами адміністрації маршалка Підляського воєводства.

Головні вимоги — підвищення зарплатні та забезпечення відповідної кількості медсестер у шпитальних відділеннях, бо це — запорука безпеки пацієнтів, пояснили кореспондентові «Голосу України» у варшавському відділенні Загальнопольського об’єднання медсестер і акушерок. Нині через низьку оплату праці молодь не схильна обирати медсестринські спеціальності. Середній розмір зарплатні близько 500 євро, а в багатьох регіонах і того менше — лише 400 євро, тому вимога профспілки — підвищити зарплату на 350 євро.
Натомість досвідчені працівниці намагаються виїжджати за кордон. З моменту вступу Польщі до Євросоюзу (в 2004 році) в пошуках вищого заробітку з країни виїхали 17,5 тисячі медсестер. Сьогодні на 1000 мешканців у Польщі припадає 5,2 медсестер, тоді як у Швеції цей показник становить 11, а в Угорщині — 8. І, як з’ясувалося, помилковою є думка про те, що на їх місце масово приїжджають медсестри з України: за той само період часу в польських медичних закладах працевлаштувалися лише 300 спеціалістів середньої ланки, в тому числі, 33 — із країн-членів ЄС.
Організований профспілками протест підтримала Вища рада медсестер і акушерок — орган самоврядування цих категорій медпрацівників, який проводитиме свої акції наприкінці квітня. Проте це лише квіточки, попереджають медпрацівники середньої ланки, і планують показати свою силу 12 травня у формі попереджувального страйку, а в разі коли їх «не почують», погрожують також загальним страйком у вересні.
Варшава.