На сході після відносного затишшя прокинулися гібриди. У штабі АТО відзначають збільшення кількості обстрілів по українських позиціях. У тому числі із забороненої Мінськими угодами і нібито відведеної зброї. Обстановка в зоні бойових дій нагнітається. Військові аналітики говорять про високий рівень загрози на основних позиціях.
Так, експерти групи «Інформаційний опір» акцентують увагу на збереженні загрози терактів, організованих «місцевими» антиукраїнськими силами, контрольованими спецслужбами РФ, «експорті тероризму» із зони АТО через лінію розмежування сторін, підвищеній небезпеці диверсій, а також використанні спецслужбами РФ негативної соціально-економічної ситуації і різних негативних інформаційних приводів для організації акцій протесту серед мирного населення.
У Харківській області ситуація продовжує залишатися складною, хоча місцева влада і силовики працюють на попередження кризових ситуацій. Спостерігачі відзначають: певне загострення спровокувало ухвалення пакета законів про декомунізацію (протягом двох тижнів після голосування невідомі активісти лише у Харкові знесли п’ять пам’ятників комуністичним вождям, що було сприйнято в місті неоднозначно). Тривають спроби розхитати ситуацію на тлі проблем у соціальній сфері антиукраїнськими політичними силами. Так, 20 квітня у Харкові відбулося засідання так званого тіньового уряду «Опозиційного блоку», після чого пішла інформаційна атака. Михайло Добкін навіть встиг закликати до розпуску парламенту.
В Одеській області відзначається зміщення спектра загроз за їх загального стабільно негативного рівня. Позитивно вплинуло на ситуацію масове затримання в Одесі терористичних груп на початку квітня, що є потужним психологічним стримувальним фактором для антиукраїнських сил. Водночас прогнозуються спроби розхитати ситуацію (теракти, провокаційні акції) до 2 травня. У цьому контексті викликає сумніви здатність ефективної діяльності місцевих правоохоронців на попередження, що компенсує досить ефективна діяльність співробітників СБУ — передусім «десанту» з Києва. Також позитивну роль відіграє створення 16 квітня місцевими патріотичними організаціями Оперативного штабу патріотичних сил Одеської області (частково цей позитив нівелюється винесеними у публічну площину суперечками між представниками проукраїнських сил щодо меморандуму про створення Оперативного штабу, що впливає на антиукраїнські сили). В області фіксується зростання загрози проникнення з території ПМР диверсійно-розвідувальних груп. Також відзначається зростання загрози сепаратизму з боку «національних меншин» (передусім у прикордонних районах) на тлі негативної ситуації в сфері інформаційної безпеки України в регіоні.
У Запорізькій області зростає ймовірність протестних акцій на тлі негативної соціально-економічної ситуації, що може бути використано спецслужбами РФ для розхитування обстановки. Тут активізувалися антиукраїнські (проросійські) сили. Позитивний фактор — посилення охорони стратегічних об’єктів області (насамперед — Запорізької атомної електростанції), залізничних й автотранспортних вокзалів, стратегічно важливих мостів силами міліції і військовослужбовцями Нацгвардії, створення в обласному бюджеті резервного фонду для оперативного реагування. Негативний фактор — зростання загрози «експорту тероризму» із зони АТО в контексті тимчасового перенесення зусиль Росії із зони протистояння на Донбасі на спробу активізації терактів у регіонах, які межують з Донбасом.