Головним індикатором ефективності робочої групи з питань організації державної влади та децентралізації, створеної в складі Конституційної комісії, має стати результативне голосування в українському парламенті проекту змін до Основного Закону в частині децентралізації. На цьому наголосив під час засідання групи її очільник — Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. За його словами, до 15 липня народні депутати мають двічі ухвалити відповідний законопроект для того, щоб уже до місцевих виборів, у жовтні, ми мали оновлений Основний Закон. «Мене процес не цікавить, але я хотів би, щоб у його кінці був результат», — сказав глава парламенту. Він також висловив бажання, аби зі змінами, які стосуються децентралізації, члени робочої групи визначилися на два-три тижні раніше до вказаної дати. За його словами, «старт процесу — це згода всередині групи і Конституційної комісії».
Під час обговорення можливих шляхів подальшої організації державної влади експерти і парламентарії ділилися своїми баченнями і зауваженнями до вже наявних напрацювань. Адже над цими змінами фахівці мудрують майже рік. Ще до обрання народним депутатом серед них була заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. «Вірю, що проекти таких документів повинні готуватися поза політикою, а політики мають долучатися вже до обговорення, — підкреслила вона під час дискусії. — Мені здається, ті ідеї, які вже є, цілком прийнятні, як база». Водночас парламентарій застерегла: «У пошуку компромісу ми можемо загубити істину. Давайте будемо уважними, посилаючись на особливості та нинішній досвід, бо, думаю, ці особливості й цей досвід і довели нас до нинішнього стану». Значною мірою, до того, що ми опинилися там, де ми є, на думку О. Сироїд, призвела відсутність балансу влади. «Ми ніколи не могли до кінця визначитися: чи ми в президентській, чи в парламентсько-президентській, чи в президентсько-парламентській державі, — наголосила вона. — Конституція пишеться для наступників — не для себе. Уявімо собі тих, хто прийде після нас. Яку ми хотіли б залишити владу тим, хто керуватиме вже нами і нашими нащадками»?
Конституція — це не інструкція і не один окремий закон, тому її зміна потребує серйозного підходу, впевнений президент української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Він висловив переконання, що за останній рік зроблено набагато більше, ніж за попередні 16 років. Тоді, в 1997-му ратифікували Європейську хартію місцевого самоврядування. Нині, як ніколи, час робити конкретні кроки. Особливу увагу під час свого виступу С. Чернов звернув на фінансову децентралізацію. «Треба конституційно гарантувати самостійну економічну основу діяльності суб’єктів самоврядування, — наголосив він. — Чітко визначити повноваження районних та обласних рад стосовно управління комунальною власністю територіальних спільнот і використання природних ресурсів місцевого значення».
Підбиваючи підсумки засідання, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував директорові Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук Світлані Серьогіній вже на початок травня підготувати аналітичний матеріал. У ньому міститимуться положення в частині децентралізації вже зареєстрованого в парламенті законопроекту №4178 з висновками Венеціанської комісії та матеріал, напрацьований протягом року робочою групою. Під час дискусії також вирішено враховувати у порівняльній таблиці зауваження, які надійдуть від членів групи при Конституційній раді. «А далі обмінюватимемось думками по кожній статті», — сказав глава парламенту. «Ми з вами не остаточні, — наголосив він. — Вийдемо з презентацією до Конституційної комісії, отримаємо від них зауваження, фіналізуємо проект і лише тоді вийдемо з пропозицією до Президента. З 13 по 20 число ми маємо завершити всю технічну роботу». Для цього Володимир Гройсман готовий працювати разом із членами робочої групи навіть щодня.

На знімку (зліва направо): заступник керівника апарату Верховної Ради України Михайло Теплюк, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.