Повістка — це не означає направлення на фронт. Після дворічної перерви юнаків знову кличуть в армію. Призивають хлопців у віці від 20 до 27 років. В АТО строковики не поїдуть.
Джинси, кросівки і спортивні куртки. Ці хлопці зараз ще не дуже схожі на солдатів. Але вже через кілька місяців вони будуть присягати на вірність Україні. У Донецькій області почався весняний призов на строкову військову службу. З Великоновосілківського районного військового комісаріату вісім призовників урочисто відправили в навчальні частини Збройних Сил України, де вони пройдуть вишкіл. Незважаючи на непростий період у країні, призовники позитивно налаштовані та у гарному настрої.
— А що чекає того, хто буде ховатися по підвалах у дружини і тещі від призову? — ставить запитання один із призовників. — Скільки ховатися — рік, два, три? Бойові дії закінчаться, з армії повернуться бійці, які із честю відстояли Батьківщину, домівки, захистили дружин і дітей. А загроза притягнення до кримінальної відповідальності за ухиляння від призову продовжуватиме висіти, як дамоклів меч, не один рік. Одержати вирок і «мотати» строк за ухиляння від мобілізації або призову — не найкраща перспектива. Що потім казати своїм дітям — тато відсидів за те, що інший чоловік, теж батько, захищав його дітей, дружину, стареньких батьків? — говорить майбутній захисник Батьківщини.
Утім, рідні все одно хвилюються за своїх дітей або братів. Батьки призовника кажуть, якщо вже у них народився син, то він повинен вчитися захищати Батьківщину. І сподіваються, їхній син не потрапить у зону бойових дій. Зате військові в цьому переконують.
Одним із перших, хто добровільно відгукнувся на призов в армію, став Андрій Діхтярь, — розповідає редактор Великоновосілківської громадсько-політичної газети «Сільський край» Оксана Алексєєва.
— Його батько Іван Діхтярь у серпні 2014 року добровільно пішов до лав Збройних Сил України і залишався в строю до свого останнього бою. 13 лютого 2015 року біля селища Попасна Луганської області він героїчно загинув, захищаючи рідний Донбас. Нам Іван Іванович запам'ятався своїм патріотизмом. У чому патріотизм? Що не сховався від мобілізації, пішов воювати, незважаючи на небезпеку. Я гадаю, він пішов заради Батьківщини та сина, хотів їх захистити перш за все. Для Андрія служба в Збройних Силах України — це перший крок на шляху продовження справи батька в служінні Батьківщині, — розповідає Оксана Григорівна.
Майбутніх солдатів прийшли проводжати голова райдержадміністрації В. Красєха, голова районної ради С. Головко, родичі та друзі.
Звертаючись до призовників, бажали їм, щоб їх навчання у військовій частині залишалося тільки навчанням і незабаром вони всі повернулися додому живими та здоровими. Висловили подяку призовникам за те, що вони — патріоти і справжні захисники свого народу.
За давньою українською традицією отець Антоній благословив майбутніх захисників Батьківщини. Священик відслужив молебень, покропив новобранців святою водою та звернувся до них зі словом пастирської настанови. Отець Антоній побажав воїнам з Божою допомогою сумлінно із честю послужити народу України та благополучно повернутися додому, де їх чекають батьки і наречені.
Особливості призову прокоментував військовий комісар Великоновосілківського районного військового комісаріату підполковник Володимир Арап.
— Медичною комісією проведено ретельне обстеження призовників. В армію відправляємо здорових хлопців, готових служити на строковій службі. Новобранців не будуть направляти до зони проведення АТО. Вони проходитимуть вишкіл у своїх військових частинах і на навчальних полігонах.
Більшість призовників є справжніми патріотами своєї держави. Вони усвідомлюють, що захистити суверенітет і територіальну цілісність України, її європейський вибір зможуть тільки справжні професіонали, які майстерно володіють технікою й озброєнням, пройшли відповідну виучку та бойове злагодження у складі підрозділів, фізично та психологічно підготовлені до дій в умовах бойової обстановки. Тільки такі бійці здатні дати гідну відсіч підступному ворогу, який веде проти нас неоголошену гібридну війну, — підкреслив військком району Володимир Арап.
Військовий комісар запевнив, що призовники навчатимуться військової справи, а не займатимуться натиранням казанків і чищенням картоплі. Після закінчення терміну служби, ті, хто відслужив, зможуть за бажання укласти контракт і продовжити свою військову кар'єру.

Отець Антоній благословив майбутніх захисників.

Андрій Діхтярь продовжує справу батька в служінні Батьківщині. 

Військовий комісар Великоновосілківського районного військового комісаріату підполковник Володимир Арап вручає військові квитки новобранцям.

Фото автора.