Світова спільнота готова надати фінансову підтримку Україні, своєрідний новий «план Маршалла», але за умови впровадження реальних реформ. Це було лейтмотивом Міжнародної конференції на підтримку України, яка відбулася вчора в Києві в НСК «Олімпійський» за участю Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і високих представників міжнародного співтовариства та ділових кіл. Україна зверталася з проханням про міжнародну підтримку в складний період політичної та економічної кризи. Представники країн-донорів запевняли, що і надалі підтримуватимуть Україну стати на шлях свободи та демократії, гарантування прав людини і мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Однак нам треба розпочати послідовний і незворотній процес реформ.

 

 

Під час донорської конференції її учасники — а це майже 500 гостей, які представляють понад 50 країн — обговорили подальші кроки на шляху перетворень в Україні, у тому числі залучення іноземних інвестицій, розвитку агропромислового і енергетичного секторів, енергоефективності, боротьби з корупцією. Було також представлено ініціативи з відбудови та відновлення територій, що постраждали від російської агресії, та вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб. Дискусія на конференції відбулася у декількох сесіях, «панелях» — основна панель за участю керівників держав і міністрів, голів міжнародних структур, а також панелі «Відновлення постраждалих у конфлікті регіонів», «Бізнес-клімат та інвестиційні можливості в Україні», «Аграрна політика і реформи», «Енергетика, енергоефективність і реформи».
Міжнародні делегації були запрошені на конференцію у форматі «1+3» — глава країни або уряду із профільними міністрами, котрі взяли участь у панельних дискусіях на профільні теми, а також представники міжнародних фінансових організацій, таких як ЄБРР, Світового банку, МВФ та інших. Головним меседжем конференції було відновлення довіри до України та пошук потенційних інвесторів.


Новий «план Маршалла»


Відкриваючи конференцію, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що всі, хто підтримає Україну, — підтримають стабільність у світі. Прем’єр наголосив на потребі залишатися єдиними Україні та Європі.
Глава уряду зауважив, що це перша конференція такого формату, потім відбудуться конференції з питань безпеки та економічного співробітництва, а наприкінці року в Києві пройде ще й конференція з питань інвестицій.
Президент України Петро Порошенко у вступному слові також підкреслив, що ми повинні бути в єдності, і закликав об’єднану Європу продемонструвати солідарність з нашою державою, мобілізувати та підвищити рівень міжнародної підтримки України. «Ваша солідарність є ключем для того, щоб могли вирішити нинішні проблеми і забезпечити майбутнє, в якому себе бачимо інтегрованими членами європейської родини», — сказав П. Порошенко.
Президент запевнив, що саміт «Україна — ЄС» не залишив жодних сумнівів, що Україна продовжує рухатися європейським шляхом. За словами Порошенка, боротьба за Україну нині триває на двох фронтах — один фронт на сході, задля збереження територіальної цілісності держави, другий — фронт реформ в економічному плані, боротьби з корупцією, забезпечення верховенства права і ухвалення європейських законів. Глава держави закликав Захід також залишатися об’єднаними і висловив сподівання, що за допомогою Європи буде знайдено спосіб мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
Серед головних шляхів реформ Президент назвав такі: деолігархізація, демонополізація, дерегуляція, децентралізація, боротьба з корупцією, реформи державної та судової влади, прозорість системи закупівель, збільшення довіри до банківського сектору, підвищення енергоефективності, масштабна програма приватизації. Водночас він запевнив, що ми не готуємося до тотального перегляду приватизації. «Але маємо зруйнувати монополію маленької групи бізнесменів, які отримують шалені прибутки, знайти нові правила гри, щоб великий бізнес почав створювати нові робочі місця і сприяти економічному відновленню України», — сказав Петро Порошенко.
Президент завершив свій виступ такими словами: «Підтримка України — це шлях до безпеки Європи завтрашнього дня, тільки сильна, політично об’єднана Україна є тією моделлю, яку намагаємося побудувати. Не сумніваюся, що Україна подолає ті величезні проблеми, які сьогодні постали, але сьогодні ваша підтримка є надзвичайно важливою для нас. Будь ласка, вірте в Україну».
У ході конференції Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував світовій спільноті розробити новий «план Маршалла» для України, вкладати інвестиції в Україну. «Найкращий «план Маршалла» для України — будь ласка, інвестуйте в Україну», — сказав прем’єр. На його думку, іноземні інвестиції можуть бути вже нині залучені у сфері енергетики, газопостачання, сільського господарства, інформаційних технологій.
Прем’єр закликав Європу надати фінансову підтримку Україні. Він наголосив, що найкращий спосіб виграти в російській агресії — щоб Україна досягла успіхів у проведенні реформ, поліпшилися стандарти життя, а свобода стала основною цінністю. Прем’єр подякував представникам міжнародної спільноти за вже надану підтримку України і розповів про кроки, які вже зробив уряд на шляху змін. А. Яценюк визнав, що в Україні тривають «болючі реформи» і закликав звичайних українців до «терпіння».
Керівник українського уряду звернув увагу представників європейських країн до того, що Греція уже отримала 300 мільярдів доларів фінансової допомоги з боку ЄС, хоча у них немає війни і російських танків, а Україна за час кризи з різних джерел отримала 30 мільярдів доларів, маючи військову агресію з боку Росії та населення у чотири рази більше, аніж у Греції.
«Будь ласка, підтримуйте нашу країну, ми заслуговуємо на це, — сказав А. Яценюк. — Разом ми виграємо цю війну проти клептократії, проти диктатури, проти бідності, разом ми покажемо світові нову країну».


Дорога з двостороннім рухом


Представники іноземних держав висловили підтримку та солідарність із Україною на шляху реформ. Пролунало багато заяв про виділення фінансової допомоги і обіцянок нових вливань. Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер відзначив, що загалом Євросоюз уже мобілізував на підтримку України 6 мільярдів євро із загальної суми виділеної допомоги в 11 мільярдів євро. Минулого тижня було виділено 110 мільйонів на підтримку регіонів, постраждалих від конфлікту, а також на потреби ліквідації аварії на ЧАЕС.
Водночас Президент Єврокомісії наголосив, що допомога з боку європейської спільноти має супроводжуватися економічними та політичними реформами, зокрема, в питаннях децентралізації влади в регіонах.
Віце-президент США Джозеф Байден у відеозверненні до учасників конференції заявив, що санкції проти Росії мають бути продовжені. Він пообіцяв: якщо Україна продовжить шлях реформ, їй буде надано ще додаткову фінансову допомогу, закликав Україну до проведення реформи виборчого законодавства, децентралізації, реальної боротьби з корупцією.
«Росія сьогодні окупує українські території, відправляє свої танки, ракети на Донбас. Це спроба перекроїти кордони Європи, порушити безпеку України і ваше прагнення мирно жити в Європі. І тому санкції, які введені, повинні бути продовжені для того, щоб Росія виконала всі свої зобов’язання за Мінськими угодами і повернула кордон Україні», — підкреслив Джозеф Байден. За його словами, загалом з початку кризи з боку США виділено 450 мільйонів доларів, ще мільярд доларів буде надано найближчим часом і ще один мільярд буде виділено Україні до кінця року, якщо вона продовжить шлях реформ.
З боку міжнародних лідерів пролунало багато заяв на підтримку України. Зокрема, Прем’єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма (а саме Латвія нині головує в Раді ЄС) сказала: «Крим був, є і буде частиною України» і висловила сподівання, що саміт у Ризі буде сильним сигналом для європейського співтовариства щодо підтримки України.
Віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що Єврокомісія вже надала Україні фінансової підтримки на 20 мільярдів євро у вигляді кредитів та грантів, і запевнив, що вже наступного місяця буде підписано новий меморандум про порозуміння, який передбачатиме гуманітарну та технічну допомогу. Під час заходу пролунало чимало заяв про виділення урядами зарубіжних країн фінансової допомоги на гуманітарні та технічні проекти, впровадження реформ, стажування фахівців.
Однак багато промов зарубіжних політиків були занадто загальними, обтічними, не конкретними. Європейці знову багато говорили про «стурбованість», «сприяння», «всіляку підтримку» тощо, а ось про реальну допомогу Україні у розв’язанні військового конфлікту на сході України, з фактичною окупацією частини її територій, не йшлося.
Чимало промовців засуджували агресію Росії та наголошували на потребі виконанні Мінських угод. Міністр громадянства та імміграції Канади Кріс Александер, виступаючи від імені донорської спільноти, пообіцяв не приймати нових «ялт», коли одна країна буде диктувати іншій свій шлях розвитку. «Окупація Криму, частин Донецької та Луганської областей російськими збройними силами є повним порушенням міжнародного права, загрозою міжнародній безпеці, — сказав К. Александер. — Брехня Путіна затуманює розум Європі». Він закликав потенційних інвесторів придивитися до сільськогосподарського сектору України, інформаційних технологій, виробництва товарів споживання. Водночас промовець зауважив, що країни-донори хочуть бачити чіткі кроки і програми українського уряду з відбудови Донбасу. Допомога Україні, пошук інвесторів та рецептів виходу з кризи — це дорога з двостороннім рухом, — наголошували представники іноземних держав. А рішення мають підтверджуватися конкретними діями. Україна не може жити лише за рахунок зовнішньої фінансової допомоги, а повинна й розвивати власний потенціал.

Дослівно

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

 

 

— І досі над нами нависає загроза війни — це реальність. Війна може розпочатися будь-якої миті. Але ми готові зробити все, щоб не було можливості ані сумніватися, ані відступати. З вашою допомогою, при вашій єдності буде знайдено мирне вирішення ситуації на Донбасі.

Цитата

 


Президент Європейської комісії Жан-Клод ЮНКЕР:

 


— Україна є європейською державою, великою європейською нацією.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).