Із 4137 випускників шкіл Луганщини, які зареєструвалися для проходження ЗНО, на тестування з української мови і літератури приїхав 3901 учень, або 94,3%.
Найскладніше було випускникам шкіл, розташованих на окупованій території, адже зовнішнє оцінювання відбувалося лише у визволених районах. Понад 300 осіб з тих, хто прагнув одержати атестат державного зразка, ще у вересні оформили екстернат, і їх було прикріплено до однієї зі шкіл на контрольованій Україною території. Крім того, багато батьків заздалегідь потурбувалися про оформлення для своїх дітей перепусток через лінію розмежування і про місце їх тимчасового проживання. Готуючись до тестування, більшість абітурієнтів заздалегідь приїхали у міста, де планували складати ЗНО.
Обласним управлінням МВС України було відпрацьовано спеціальний режим для школярів і їхніх батьків. А обласна влада потурбувалася про те, щоб діти з окупованих територій на час проходження ЗНО були забезпечені житлом і не курсували між самопроголошеною «ЛНР» і підконтрольною Україні територією. Так, дев’ятьох випускників зі Стаханова було розміщено у Сєверодонецькій школі-інтернаті, абітурієнтів з Луганська — у Старобільську і Кремінній. Загалом в інтернатних закладах підготували 350 місць.
На жаль, частина школярів з окупованих територій на тестування не з’явилися. Представники громадянської мережі «Опора», які здійснювали спостереження за процедурою проходження ЗНО в пунктах тестування Луганщини, розповіли про абітурієнтів, які не змогли виїхати на підконтрольну Україні територію через відсутність перепустки чи через проблеми з транспортним сполученням. Однак такі випадки поодинокі.
Зазвичай на українських блокпостах силовики дозволяли проїхати всім, хто мав на руках виклик-запрошення на ЗНО, навіть за відсутності перепустки. Бойовики «ЛНР» не випустили декількох школярів з окупованого Луганська складати зовнішнє оцінювання в селищі Широкий Станично-Луганського району. Відмову мотивували тим, що в місті розпочато «підготовку до параду Перемоги», і школярі мають брати у цьому безпосередню участь. Кажуть, розпорядження видано «міністром освіти» самопроголошеної «ЛНР».
Оцінюючи результати тестування з української мови, координатор кампанії громадянського спостереження в Луганській області Олексій Кормилецький зазначив, що жодних грубих порушень і з боку персоналу пунктів тестування, і з боку учасників ЗНО зафіксовано не було. Щоправда, у Лисичанську один із абітурієнтів намагався скористатися мобільним телефоном. Порушника позбавили права складати ЗНО.
Луганська область.