17-й саміт Україна—Євросоюз не привніс фактично нічого нового у відносини між Києвом та Брюсселем. Київ, як і раніше, наполягає на тому, щоби країні дали чітку перспективу членства, лібералізували візовий режим, збільшили фінансову допомогу та підтримали введення миротворців на Донбас. Брюссель натомість вимагає рішучіших кроків у напрямку Європи. А саме — справжніх реформ та боротьби з корупцією. При цьому західним лідерам дедалі менше хочеться гостро конфліктувати з Росією і тим більше — втягувати у це своїх військових.

Власне, така позиція відображена у спільній заяві, ухваленій за результатом київського саміту. Чимало місця у ній відведено перетворенням, які проводить українська влада. В документі є два списки. Один — реформи, які вітають, інший — зміни, на які очікують. І, як завжди, останні значно важливіші й складніші для втілення, але їх реалізація — це і є позитивна відповідь на лібералізацію візового режиму та перспектива членства.
Серед важливого й нагального — фінансова підтримка економіки України, яка, за словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, втратила близько 20 відсотків через війну на сході. Нагадаємо, Євросоюз у березні 2014 року пообіцяв виділити Україні 11 мільярдів євро. Нині вже було перераховано 6 мільярдів у формі кредитів і грантів. Але «лідери домовилися щодо якнайшвидшого укладення Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди щодо третьої програми макрофінансової допомоги; це уможливить надання Україні першого траншу, ймовірно, вже до середини 2015 року», — зазначається у спільній заяві за підсумками саміту.
Засуджуючи російську агресію, учасники переговорів закликали всі сторони швидко та в повному обсязі імплементувати Мінські домовленості. Вони закликали негайно звільнити всіх заручників та осіб, які незаконно утримуються, включаючи Надію Савченко. Насамкінець Єврокомісія пообіцяла збільшити свій внесок для гарантування повного відновлення безпечного середовища на чорнобильському об’єкті на 70 мільйонів євро. Ці кошти додадуться до майже 360 мільйонів євро, виділених на спорудження нового саркофага.