Іноді здається, що литовці люблять Україну більше, ніж ми. І переживають за нашу війну, за загибель солдатів сильніше. Так можна з упевненістю сказати про литовську благодійну організацію «Блю-Еллоу (Синьо-Жовтий)». Саме вони, литовські волонтери, які допомагають українським воїнам, наприкінці квітня організували у Вільнюсі виставку фоторепортера «Голосу України» Олександра Клименка «Україна. Застиглий крик», основою якої є знімки із зони бойових дій. Презентація відбулася у великому ренесансному залі Палацу правителів Великого Князівства Литовського — найкращому виставковому залі столиці Литви. Фотограф також представив унікальні кадри з мітингу солідарності з Литвою в Києві в 1991 році, після нічного штурму Вільнюської телевежі радянськими військами.

Після відкриття відбувся благодійний аукціон, на якому люди купували виставочні фото й картини з України, надані українськими художниками. Зібрані кошти пішли на придбання військової форми й оптики для українських бійців. Серед гостей виставки й аукціону були мер Вільнюса Ремігіюс Шимашюс і посол України в Литві Валерій Жовтенко, які придбали картини й світлини. Виставка та аукціон відбулися також і в Каунасі.
Детальна розповідь про подію в Литві й про литовських друзів України — в наступних номерах.


Вл. інф.

 

На виставку прийшов 23-річний український боєць Олександр Ларін. Він уже півтора місяці лікується в Литві, нині перебуває у реабілітаційному центрі Вільнюса. Супроводжувала Сашка самовіддана литовська жінка Ната Камараускієне, яка взяла над ним шефство.


Фото ОлександраКЛИМЕНКА.