Ситуація на сході нашої держави стала одним із головних пунктів безпекового блоку тринадцятих німецько-польських міжурядових консультацій та переговорів глав урядів двох держав Ангели Меркель і Еви Копач, що відбулися у Варшаві.

У ході спільної підсумкової прес-конференції німецький канцлер укотре повідомила, що майбутнє санкцій стосовно Кремля обговорюватимуть не раніше липня цього року. На запитання: «Чого очікувати: послаблення, посилення санкцій чи їх залишать без змін?» А. Меркель відповіла гранично дипломатично. «В ході засідання Ради ЄС у березні всіма керівниками урядів і держав (країн-членів ЄС. — Ред.) було ухвалено однозначне рішення, що санкції залежатимуть від виконання цьогорічних Мінських домовленостей. Зрозуміло, що виконання цього пакета триває довше, ніж до серпня-вересня. А це означає, що в липні (на саміті ЄС. — Ред.) розглянемо це питання, і на підставі політичного, спільного рішення обговоримо або ухвалимо рішення щодо продовження санкцій».
Прем’єр Ева Копач натомість повідомила, що між обома урядами «панує згода стосовно оцінки ситуації та головних принципів політики» щодо України та Росії. «Вважаємо, що нині немає підстав для послаблення санкцій щодо Росії, а Україна має бути країною, до якої — особливий підхід», — підсумувала глава польського уряду і повідомила, що в середині травня на схід нашої країни вирушить спільний німецько-польський гуманітарний конвой.
Офіційні декларації доповнює «Газета виборча». Посилаючись на одного з учасників консультацій, видання повідомляє: А. Меркель та Е. Копач вважають, що врешті-решт треба виграти пропагандистську війну в Україні та позбавити підтримуваних Росією «східноукраїнських сепаратистів» статусу гравців. Європейці занадто довго віддавали це поле діяльності Кремлю. Зокрема, зверталась увага, що Європа й Україна мають бути більш активними в наданні допомоги людям, які потерпають від війни, аби не складалося враження, що їх підтримує винятково Москва.
За інформацією джерела, в закритому форматі консультацій Ангела Меркель погодилася з позицією Варшави стосовно необхідності збереження санкцій, попри заяви німецьких соціал-демократів, які вважають, що «Росію не слід карати». Джерело «Газети виборчої» констатує: офіційний Берлін твердо стоїть на боці Києва, але починає дедалі більше непокоїтися з приводу занадто повільних змін в Україні.
Варшава.