Екс-міністр іноземних справ Греції і екс-мер Афін Дора Бакояні, яка нині є депутатом парламенту країни від опозиційної партії «Нова демократія», в інтерв’ю телеканалу «Скай» зажадала відправити у відставку нинішнього міністра фінансів Янніса Варуфакіса. За її словами, Варуфакіс є баластом в уряді й загалом підриває національні інтереси Греції: «Варуфакіс хворий на нарцисизм і живе з єдиною думкою, що є центром Всесвіту. Найкраще, що він може зробити зараз (коли переговори із кредиторами зайшли в глухий кут. — Авт.) — піти у відставку. Цим він полегшить життя прем’єрові Ципрасу». Вона додала, що без Варуфакіса уряд Ципраса зможе легше домовитися з міжнародними кредиторами й у такий спосіб гарантувати нормальне фінансування Греції.

Не відомо, як відреагували на цю вимогу екс-міністра зовнішньополітичного відомства сам Янніс Варуфакіс і його покровитель Алексіс Ципрас. Але в понеділок прес-служба уряду Греції повідомила, що в складі офіційної делегації, яка веде важливі перемовини з ЄС і МВФ стосовно боргів країни й нових кредитів, сталися зміни. Тепер формувати «політичну команду переговорників» і координувати її роботу буде заступник міністра закордонних справ з економічних зв’язків Греції Евклід Цакалотос. 55-річний професор економіки, а нині дипломат №2 покликаний досягти прогресу у важких переговорах із кредиторами. Адже випускник Оксфорда недарма вважається дуже гнучким переговорником і не заражений, як нинішній міністр фінансів, нарцисизмом.
Після провалу переговорів у Ризі минулої п’ятниці й публічної критики на адресу Варуфакіса з боку керівництва Єврогрупи тепер грецька делегація з Евклідом Цакалотосом спробує до 11 травня переконати кредиторів у спроможності плану реформ уряду Ципраса, і як наслідок — одержати допомогу від ЄС і МВФ. Грекам доведеться забути про свої амбіції і з відкритою душею йти на будь-які поступки кредиторам. Оскільки це для них останній шанс одержати фінансову допомогу.
Уже 12 травня уряду Греції необхідно буде виплатити МВФ 770 мільйонів євро в рахунок погашення кредиту. Очевидно, після цього в Греції буде вирішено й долю Янніса Варуфакіса, який неабияк попсував нерви своїй і чужій командам переговорників.