Запорізький винахідник Григорій Чаусовський, доцент біофаку ЗНУ, найбільш відомий у місті своїми дотепними, а часом і кумедними винаходами, відгукнувся на дуже важливу проблему — створити антистресову допомогу бійцям, котрі пережили обстріли сучасними засобами залпового вогню. Його остання розробка — «Військова індивідуальна аптечка для психологічної самодопомоги».
До комплекту останньої входить мініатюрний реєстратор інтервалів сердечного ритму (його спеціально розроблено винахідником). Пристрій відображає на дисплеї рівень стресу. Також в аптечці присутні спеціальні окуляри для подолання стресу і стабілізації емоційного стану. 
Вони дозволяють прискорено освоїти ефективні прийоми психічної саморегуляції ще до бою, до того ж у польових умовах. Згаданий комплект дозволить не лише знизити психогенні втрати, адже, на думку автора, аптечка є дієвим засобом профілактики стресових та посттравматичних розладів в учасників бойових дій.
Власне, тепер справа за експертами та практиками, які випробують експериментальну партію на фронті і скажуть чи своє «так», чи своє «ні».
Запоріжжя.