У Полтаві попрощалися з Йосипом Гофманом, якого вважали останнім живим свідком Міжнародного військового трибуналу в німецькому місті Нюрнберг. Поховали його на Алеї героїв центрального міського цвинтаря.
На війну з фашистами Йосип Давидович вирушив 17-річним юнаком, полковим розвідником дійшов до Берліна, був нагороджений медаллю «За відвагу» та орденом Слави ІІІ ступеня. У мирний час ветеран постійно зустрічався з молоддю, давав уроки мужності нашим воїнам.
Після анексії Криму він написав відкритого листа керівникам держав — учасниць антигітлерівської коаліції із закликом зупинити кремлівських агресорів на чолі з Путіним.
Ветеран із болем у серці констатував: «На превеликий жаль, свого часу задушивши фашизм, ми не змогли знищити передумов його відродження у подобі нинішнього російського тоталітаризму». При цьому останній свідок Нюрнберзького процесу проводив аналогії з тридцятими роками ХХ століття, коли провідні країни не поспішали «дати по зубах» Гітлеру.
Однак, на думку Йосипа Гофмана, якщо Путіну вдасться розв’язати третю світову війну, то її наслідки стануть убивчими для всього людства і наступного міжнародного військового трибуналу може не бути. Просто «нікого і нікому буде судити».
Полтава.