Група народних депутатів і експертів від громадських організацій, які нині працюють над законопроектом «Про вибори до органів місцевого самоврядування», незабаром планують вирушити в Луганську область для вивчення думки виборців Донбасу. Як і кого обирати, чи варто восени проводити вибори до місцевих рад? Ці та інші питання хвилюють не тільки законодавців, а й очільників регіонів Донбасу. Думки розходяться. У голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля, наприклад, виникли сумніви щодо обласної ради. Він, вважає, що якщо її обрати, то «ми піднімаємо руки й автоматично визнаємо «ЛНР». Або як можна обрати районну раду, якщо половина, скажімо, Попаснянського району перебуває під контролем незаконних військових формувань, а половина — українська. «У раді має бути представлено всі територіальні громади», — вважає Г. Москаль. Інші проблеми на майбутніх виборах пов’язані з переселенцями, військовими. Деякі військовослужбовці перебувають в області ще з квітня минулого року. Раніше вони не могли голосувати через те, що не мали паспортів. «Нехай голосують за військовим квитком, — пропонує Г. Москаль. — Якщо в селі розташований їхній опорний пункт або військова частина, якщо вони щодня спілкуються із сільським головою, то мають взяти участь у голосуванні». За його словами, вибори на багатьох територіях регіону не викликатимуть труднощів.
Голова Луганського обласного представництва «Громадянська мережа «Опора» Олексій Кормилецький підтримує ідею проведення місцевих виборів на Луганщині. Повторні вибори, на його думку, може бути проведено у разі повернення під контроль України територій, які нині окуповані бойовиками «ЛНР» і російськими військами. Найімовірнішими Олексій Кормилецький вважає два сценарії розвитку подій. Перший передбачає пролонгацію повноважень Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій до моменту завершення АТО. Другий передбачає проведення виборів до обласної ради на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей.
«У цьому разі кількість депутатів Луганської обласної ради буде визначено відповідно до фактичної кількості виборців. Однак при цьому на законодавчому рівні слід визначити, що після відновлення повного контролю держави над територією Луганської області повноваження обласної ради достроково припиняються й призначаються позачергові вибори до обласної ради, які відбуватимуться по всій території Луганської області», — пропонує керівник «Опори». Відповідно можна провести вибори до районних рад, які підконтрольні Україні лише частково. Наприклад, у Попаснянському районі. «Другий варіант розвитку подій є демократичнішим і відповідає міжнародним стандартам, оскільки передбачає участь обраних представників від територіальної громади в житті регіону», — вважає Олексій Кормилецький.
Луганська область.