Сьогодні — складний період становлення української державності. Зовнішні та внутрішні проблеми і вороги намагаються підточити і обрушити державу під назвою Україна. Але саме такі часи і народжують справжніх героїв і непідробний патріотизм.
   Після здобуття незалежності України проблемою патріотичного виховання не особливо переймалися. Молодь була віддана сама собі, а «аматорські» спроби дуже швидко закінчувалися.
Але все змінили події минулого року, коли Україна вперше у своїй новітній історії зіткнулася віч-на-віч з військовою загрозою, вторгненням і збройним сепаратизмом. І саме зараз законодавчі ініціативи, про які йтиметься, актуальні, як ніколи.
У Чистий четвер у Верховній Раді були зареєстровані два законопроекти — №2626 і №2627, ініціатором і автором яких є народний депутат України від партії «Народний фронт», голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Олександр Горбунов, а саме: «Про заходи щодо підтримки центрів патріотичного виховання молоді» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо підтримки центрів патріотичного виховання молоді)».
Для мене було дуже символічно і принципово, щоб ці законопроекти були зареєстровані саме в Чистий четвер.
Уже тривали військові дії в Україні. Розпочався призов офіцерів запасу, серед яких і ті, хто отримав військове звання на військовій кафедрі цивільних вишів. На одному з полігонів я став мимовільним свідком вогневої підготовки таких офіцерів. Був просто приголомшений тим, що деякі з них зовсім не вміли поводитися з автоматом і навіть займатися його розбиранням-складанням. Мій син, наприклад, з самого дитинства вміє досить швидко розбирати автомат і був приучений до зброї (я маю дозвіл на зброю). Він це робить досконало. Для мене було незрозуміло, коли капітани запасу не знали, як зібрати й розібрати автомат. Це був шок. Я просто промовчу про фізичну підготовку багатьох.
Я усвідомив, що ми відстали від викликів часу і повинні якнайшвидше надолужувати втрачене.
Що я пропоную?

Теорія — добре. Практика  — краще

  Усі ми розуміємо про важливість патріотичного виховання молодого покоління. Мені, як нікому іншому, близька тема виховання спортивно розвиненого і патріотичного покоління. Адже відразу ж після служби в лавах Збройних Сил я керував військово-патріотичним об'єднанням «Воїн» у рідному Кіровограді. У це об'єднання входила мережа спортивних клубів, а метою була підготовка хлопців до служби в армії. Дуже хотілося цей досвід передати новим поколінням і мати можливість створювати для цього проекти.
Я вдячний своїм колегам по Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, а саме Богдану Дубневичу, Костянтину Іщейкіну та Івану Крульку, які підтримали мою ідею і стали співавторами цих законопроектів.
На сьогодні ми маємо хорошу теоретичну базу для національно-патріотичного, військово-патріотичного та ідеологічного виховання молоді. У нас функціонує система ТСО України, яка, на жаль, на теперішній час, дає в основному теоретичні знання, адже стару технічну базу зруйновано, а нову, на жаль, так і не створено. Практичної підготовки на тепер ми дати не можемо. Без державного втручання в сформовану систему, а це має бути саме система патріотичного виховання, справа не зрушиться з мертвої точки. На тлі уроків у школі, лекцій в ПТУ, технікумах, інститутах, ТСО і т. д., крім теоретичної підготовки, ми зобов'язані мати полігони, на яких можна було відточувати всі навички на практиці.

Міні-полігони в міських парках

Пропоную в кожному обласному центрі, наприклад, на території якогось парку, а в багатьох обласних центрах вони закинуті, створити практичну базу для можливості реалізації цих навичок До речі, наші законопроекти — це ще один із варіантів дат и цим паркам новий статус і захистити їх від забудови, від якихось «забаганок» місцевих чиновників. 
 Усе має відбуватися в ігровій формі — три-чотири смуги перешкод, тренажери, переправи — все те, що стосується системи військово-патріотичного виховання — фізична, теоретична, психологічна, тактична, медична та інші види підготовок. Це своєрідний варіант повернення модернізованого комплексу «Готовий до праці і оборони» достатньо правильної і потрібної системи, відомої старшому поколінню і особливо актуальної нині.
Ми її, як виявилося, забули зовсім недоречно.
Держава повинна бути замовником на здорову, патріотичну, фізично розвинену й ідеологічно підготовлену молодь для захисту, оборони та подальшого життя. Це те, що повинно нас об'єднувати вже як націю. Цей напрямок потрібно відточувати як теоретично, так і практично. Такі практичні заняття будуть дуже сильно зближувати людей, повірте моєму досвіду.
Я гадаю, що фахівці з Міністерства оборони України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України повинні продумати, а я знаю, що вони це можуть зробити і вже проводив переговори з цього приводу, і розробити систему підготовки молоді в таких центрах. Саме так ми зміцнюватимемо національну ідею і віру в свою державу, матимемо впевненість у собі та в своїх силах. Це хороший спорт і новий вид змагань серед молоді. Думаємо, створюємо і в ігровій формі вводимо новий змагальний процес по всій Україні, відроджуємо ідеал здорової сім'ї та здорової нації.
З'явиться можливість відточувати це все на практиці. Для будь-якого рівня підготовки і для всіх без винятку. Наприклад, у вихідний день приїжджає сім'я і займається спортом, а не чимось іншим. Це можливість розвинути території, в тому числі і за рахунок бюджетних коштів.
Законопроектом пропонується таке — створення на місцевому рівні комунального підприємства, яке отримує за рахунок змін до Бюджетного кодексу України можливість 50% фінансування з держбюджету для того, щоб створити інфраструктуру і базу для підготовки. Решта 50% фінансування — це пряма зацікавленість обласних і районних депутатів утримувати, розвивати це за рахунок місцевих бюджетів. Повторюся — це міські, обласні бюджети, бюджети всіх рівнів і будь-які засоби незаборонені законодавчо — спонсорські і т. д. У зв'язку з проблематикою бюджетоформування на сьогодні йтиметься про створення центрів в областях для проведення змагань усіх рівнів. Але ідея включає і розвиток таких міні-підготовчих центрів в районах, поки за рахунок районного і обласного бюджету, за рахунок спонсорських коштів, донорів і т. д.
Потрібно створювати нову систему національного, ідеологічного, військово-патріотичного виховання. І цими знаннями і навичками повинні володіти всі. Все молоде покоління України має бути готовим захищати територіальну цілісність і незалежність України. Прийняття таких законів, я впевнений, дасть новий імпульс для побудови і зміцнення обороноздатності держави.

Олександр ГОРБУНОВ, народний депутат України.

Олександр Горбунов з учасниками відкритого чемпіонату Кіровоградської області з тхеквондо.

Фото прес-служби депутата.