Статус учасника бойових дій уже отримали майже 39 тисяч українських військовослужбовців. Таку цифру, посилаючись на офіційну статистику, під час брифінгу в столиці озвучив Максим Щербатюк, правозахисник Української Гельсінської спілки з прав людини. За його словами, це лише п’ята частина від загальної кількості потенційних здобувачів. Юрист сподівається, що після того, як видачу рішень щодо надання статусу учасника бойових дій було передано від міжвідомчої комісії до відомчих комісій, його набуття має пришвидшитися.
«Остаточно не вирішено питання бійців добровольчих батальйонів. Хоча закон і ухвалено, але понад місяць він — на підписі у Президента України... Строки розгляду заяв та документів значно перевищують передбачені постановою Кабміну. Ще одна проблема — у певних військових частинах досі немає людей, які б взялися за оформлення внутрішніх документів. Є певна кількість довідок, які військовій частині набагато простіше отримати, ніж кожному бійцю самостійно. Тому потрібно, щоб було розуміння, що це є обов’язком та відповідальністю передусім військових частин», — каже Максим Щербатюк.
Та уже зараз, переконує правник, визріває нове проблемне питання для військових, задіяних в АТО. Йдеться про так зване наповнення статусу учасника бойових дій. «До грудня минулого року був цілий перелік пільг, які учасники бойових дій та члени їх сімей отримували у повному обсязі. Та було ухвалено низку обмежень, які застосовуватимуть уже з літа. Приміром, з 1 червня члени сім’ї загиблого учасника АТО не зможуть користуватися правом на безплатний проїзд у громадському транспорті. За винятком тих випадків, коли місцева влада візьме на себе компенсацію їхнього проїзду. З 1 липня буде переглянуто пільги на житлово-комунальні послуги. Так, члени сім’ї загиблого, які, приміром,  мають знижку 50% на оплату «комуналки», надалі можуть цю пільгу втратити. У законі від грудня 2014-го прописано, що право на пільгу зберігається, якщо середньомісячний дохід на одну особу у сім’ї не перевищує 1710 гривень. Це не така вже й велика сума. Як на мене, потрібно подумати про зміни. Це питання виникатиме, і воно потребує термінового реагування», — попереджає експерт.