Понад три тисячі молодих людей провели в Скоп’є, біля будівлі уряду, акцію протесту проти правління прем’єр-міністра Македонії Ніколи Груєвскі. Вони вимагали його відставки й скандували «Геть маленького диктатора», повідомило електронне видання газети «Нова Македонія».
Протестувальники почали стихійно збиратися біля будівлі уряду після прес-конференції, проведеної лідером опозиційної партії Соціал-демократичний союз Македонії Зораном Заєвим. Він пред’явив журналістам нові записи телефонних розмов міністра внутрішніх справ країни Гордани Янкуловскі з прес-секретарем МВС Іво Котевскі та керуючим справами уряду Мартіном Протугером, котрі обговорювали, як приховати звіряче вбивство поліцейським 22-річного студента Мартіна Нешковскі.
Учасники акції протесту змогли прорвати поліцейський кордон і увірватися на подвір’я уряду. Електронне видання македонської газети «Вест» повідомило, що молоді люди наполовину приспустили державні прапори Македонії, встановлені на пілонах біля будівлі Ради міністрів. Вони закидали будівлю уряду камінням, яйцями й картоплею, а металевими прутами й палками били по щитах, за якими були правоохоронці. Поліція з допомогою водометів і сльозогінного газу витиснула протестувальників. При цьому постраждали щонайменше 20 осіб, серед яких 15 поліцейських і канадський фотокореспондент.
Македонські ЗМІ нагадують, що Мартін Нешковскі був убитий поліцейським в 2011 році під час святкування правлячою партією ВМРО-ДПМНЕ перемоги на парламентських виборах. Мати Мартіна Нешковскі стверджує, що син у пориві радості намагався піднятися на трибуну, щоб обійняти прем’єра й привітати його з перемогою, але був зупинений поліцією, а потім удалині від трибуни побитий до смерті.
Опозиція планує провести масовий антиурядовий протест у середині травня. Місцеві ЗМІ нагадують, що в країні висока політична напруга зберігається із січня, коли влада обвинуватила лідера опозиційної партії Зорана Заєва в шпигунстві. Він назвав обвинувачення помстою за оприлюднення фактів підслуховування телефонних розмов. Соціал-демократи бойкотують роботу парламенту вже більше року, обвинувачуючи правлячу партію в підтасуванні результатів парламентських виборів.
Криза спричиняє занепокоєння в ЄС, лідери якого заявили, що в ситуації, яка склалася, не можуть вести з Македонією переговори про перспективи євроінтеграції. Занепокоєні тим, що відбуваються в Скоп’є, і найближчі сусіди Македонії — Болгарія, Греція, Сербія та Албанія.