Із району японського гірського курорту Хаконе, знаменитого мальовничими краєвидами, гірським озером, гарячими джерелами, музеями просто неба, популярними туристичними маршрутами, почалася термінова евакуація людей. Влада вважає, що тут ось-ось може початися виверження вулкана.
Ще наприкінці квітня в районі сплячого вулкана Хаконе, висота якого майже 1500 метрів, почалися підземні поштовхи. За десять останніх днів «дрібних землетрусів» нараховано майже тисячу. Останніми днями вони стали відчутнішими. Тільки 5 травня зафіксовано понад сотню поштовхів. А на плато Овакудані, яке і є колишнім кратером цього вулкана і де виникло кілька невеличких кратерів, почалися викиди пари і сірководню. Рятівники побоюються падіння вулканічного каміння.
Місцевість Хаконе розташована за 80 кілометрів на південний захід від Токіо і входить до складу Національного парку Фуджі-Хаконе-Ідзу. Серед туристів цей маршрут дуже популярний. За рік місцевість відвідують майже 20 мільйонів туристів. Особливо активно — на початку травня, коли, як і в Україні, є кілька з вихідних. Цю пору в Японії називають «золотим тижнем» і вирушають на відпочинок в улюблені місця. Тож влада побоюється, щоб не сталося лиха, як торік у вересні, коли несподівано почалося виверження вулкана Онтаке, поблизу Нагано, і під кам’яний дощ та викиди отруйного газу потрапили сотні туристів.

Токіо.