Учора в Мінську відбулася зустріч Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі. Її проведення в закритому режимі анонсувала прес-служба МЗС Республіки Білорусь. Загострення ситуації в зоні бойових дій на сході України й тотальне порушення бойовиками попередніх Мінських домовленостей про припинення вогню й відведення важкого озброєння суттєво ускладнює роботу групи, завданням якої залишається знаходження можливих шляхів вирішення конфлікту. Раніше передбачалося, що в її засіданні візьмуть участь представники «ДНР» і «ЛНР». «Основне завдання зустрічі — запустити роботу підгруп з безпеки, політичних, економічних і гуманітарних складових Мінської угоди. Координаторами цих підгруп будуть представники ОБСЄ», — повідомила у Фейсбуку прес-секретар екс-президента Леоніда Кучми, який представляє Україну на перемовинах.
Напередодні заступник глави спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг заявив, що на засіданні 6 травня планується обговорити два плани. Один — з демілітаризації Широкиного, запропонований місією, другий — з відведення танків і знарядь калібром менше 100 міліметрів по всій лінії зіткнення, висунутий Спільним центром координації й контролю.

Альтернативи Мінським домовленостям немає


Коли верстався номер, у Мінську почалася заявлена зустріч за участю спеціального представника ОБСЄ Гайді Тальявіні, екс-Президента України Леоніда Кучми, посла з особливих доручень РФ Азамата Кульмухаметова, а також представників «ДНР» і «ЛНР» Дениса Пушиліна й Владислава Дейнего.
Незадовго до цього Президент України Петро Порошенко провів зустріч з українськими представниками в робочих підгрупах Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Володимиром Горбуліним, Євгеном Марчуком, Іриною Геращенко й Ігорем Веремієм.
Глава держави зазначив, що починається новий етап функціонування цієї структури. Він повідомив: після консультацій прийняв рішення делегувати для роботи в підгрупах досвідчених українських політиків, щоб почати предметні практичні консультації у конкретних напрямах виконання положень Мінських домовленостей, повідомляє прес-служба глави держави.
«Жодних переглядів Мінських домовленостей ні українська сторона, ні наші міжнародні партнери не допускають. Наполегливо вимагаємо від підписантів Мінських домовленостей, насамперед від Російської Федерації, вичерпних заходів для виконання Мінських домовленостей у повному обсязі», — наголосив Президент.
Петро Порошенко означив основні напрями, в яких слід рухатися для врегулювання конфлікту на сході нашої країни. Серед пріоритетів заходів щодо виконання Мінських угод — забезпечення всеосяжного припинення вогню, яке має бути верифіковане й підтверджене представниками ОБСЄ, відведення важкої техніки й артилерії з фіксацією процесу й контролем спостерігачів.
Ключовою позицією залишається звільнення всіх заручників. «Мінські домовленості чітко передбачають строки виконання й чіткий принцип «усіх на всіх», — зазначив глава держави. Президент наголосив, що Росія має звільнити всіх незаконно утримуваних на своїй території.
Також Петро Порошенко за-пропонував Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі обговорити питання розгортання миротворчої місії в зоні бойових дій.