Який буде виборчий процес у Донецькій та Луганській областях. Чи відбудеться волевиявлення в цих регіонах взагалі і чи голосуватимуть вимушені переселенці? Відповідь на ці запитання спробували віднайти учасники публічної дискусії, організованої групою громадських організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень, Інституту виборчого права, Інституту розвитку регіональної преси, Інтерньюз-Україна за підтримки ІFES та USAІD. Участь у заході взяли народні депутати, представники адміністрації Президента, МВС, Державної служби з надзвичайних ситуацій, місцевого самоврядування Донецької області та провідні експерти з виборчого права.
За словами народного депутата Олексія Рябчина («Батьківщина»), вибори на Донеччині та Луганщині мають відбутися обов’язково. Адже часом місцева влада представляє не проукраїнські інтереси, що підриває довіру до влади. «Люди, які боролися за український Донбас, а нині є переміщеними особами, мають право бути обраними та обирати. Але, справді, є багато питань, як це зробити. Немає консенсусу і в самій коаліції», — зазначив народний обранець.
Під час попередніх виборів, проживаючи в Макіївці Донецької області, О. Рябчин і сам не зміг проголосувати. «Коли в людини забирають це право, ти відчуваєш його ще більш потрібним. Багато людей мали такі самі почуття», — зауважив він. Але, крім вимушених переселенців, є ще й громадяни, які виїхали з окупованої території, але не зареєструвалися у відповідних службах. Що робити з ними, цікавиться депутат.
Має обранець і запитання до правоохоронних органів. Стосується воно так званого референдуму. Адже його результати рахували ті ж люди, що зазвичай працюють у виборчих комісіях. «Чи було встановлено осіб, які брали участь у «референдумі»? Чи були вони покарані або хоч відсторонені від обов’язків членів дільничних комісій? Адже зрозуміло, як вони рахуватимуть результати волевиявлення на місцевих перегонах», — зауважив депутат.
Загалом, на думку політика, демократична коаліція не готується до виборів на Донбасі, можливо, сподіваючись вирішити ситуацію адміністративним регулюванням. Натомість, за словами О. Рябчина, непатріотичні сили, які підтримує Росія, вже активізувалися: готують на Донбасі агентуру, відповідні проекти, щоб здобути перемогу. «Але це не означає, що маємо скасувати голосування. Проте повинні створити такі умови, щоб це було справді волевиявлення громадян, встановлене відкрито і прозоро», — наголосив він.
А на думку експертів, нагального вирішення нині потребують, зокрема, такі виклики: реалізація виборів Донецької і Луганської обласних рад, голосування у при-
фронтових містах, селах, селищах, реалізація прав внутрішніх переселенців, врегулювання питання волевиявлення, де діють військово-цивільні адміністрації (ВЦА) тощо.
Пропонують вони й варіанти вирішення цих викликів. Зокрема, продовжити повноваження Донецької та Луганської ВЦА до моменту завершення АТО та деокупації частини цих регіонів або до закінчення встановленого законом періоду. Або ж провести вибори до Донецької та Луганської обласних рад виключно на підконтрольних державі територіях. Водночас у спеціальному законі передбачити, що після відновлення контролю держави над тимчасово окупованими територіями повноваження відповідної обласної ради достроково припиняються і призначаються позачергові вибори, які відбуватимуться на всій території Донецької та Луганської областей.
Що стосується права голосу переселенців, то, на думку експертів, можна законодавчо дозволити їм змінювати виборчу адресу на підставі зареєстрованого відповідно до Закону «Про захист прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» місця проживання та шляхом подання особистої заяви до органів ведення Державного реєстру. Водночас встановити вимогу щодо проживання переселенця у відповідній територіальній громаді протягом певного проміжку часу до дня голосування (півроку, рік чи інший строк).

ФАКТ

Відповідно до чинного законодавства, зміна місця голосування без зміни виборчої адреси на місцевих виборах не допускається.