Анатолій Гайдук (на знімку) із села Городище Рівненського району вже п’ять років займається екобудівництвом. Основний будматеріал у нього — очерет і деревина з фруктових дерев.
Оселю Анатолія Гайдука відшукати неважко. Цегляний будинок, до якого прибудований очеретяний ґанок, видніється ще здалеку. Зовнішні стіни житла, альтанка — теж з очерету. Внутрішні стіни будинку оббиті натуральною вагонкою, під якою трисантиметрову прогалину заповнено очеретом. Стеля облицьована плетеними з очерету панелями, жалюзі на вікнах також виготовлені з цього матеріалу. І навіть вхідні двері утеплені очеретом. Та й усі меблі зроблені власноруч, і лише з натуральних матеріалів.
Майстер каже, що свій будинок почав зводити ще при Горбачові. Тоді перебивався незначними заробітками, грошей на будматеріали не мав. Тому й спробував зробити прибудову з очерету, як у давнину. А потім захопився екобудівництвом, що й іншим радить.
— У моїй хаті легко дихати, — ділиться Анатолій Гайдук, показуючи стіну, зроблену з рівненько нарізаних гілок фруктових дерев. — Це і звукоізоляція, і тепло, і запах... На кухні в мене теж усе натуральне. Очерету бояться мухи, комарі. Тому в такій будівлі ви ніколи не побачите цих комах. А спальня взагалі лікувальна. Температура — 24 градуси тепла, і цілу ніч не падає. Я сплю на матраці із сіна. Якщо застуджуся чи протягне, то ввечері йду у спальню, а вранці — вже на роботу.
Своє ноу-хау майстер рекомендує тому, що такого добра, як очерет, на Рівненщині вдосталь. До того ж у приміщенні очерет не псується 150 років. Інша річ, якщо експериментувати з ним ззовні. На нього впливає погода.
— А навіщо дихати хімією, якщо натуральні матеріали ростуть під ногами? — переконує майстер. — До того ж газ нині дорогий, от і треба шукати методи економії. Крім того, очерет не пропускає вологу, дає будинку «дихати». Заходжу в свою хату з вулиці — а тут пахне, як у лісі.
Заготовляти будматеріал Анатолій радить взимку, коли мороз підсушить стебло очерету, а навесні можна починати мудрувати «нові проекти».
Анатолій Гайдук уже збудував з очерту криницю, літній душ і навіть паркан. А ще — очеретяний п’ятиметровий туалет у вигляді млина. Зробив з очерету й альтанку для односельчан поблизу місцевого джерела. Адже виріс у дитячому будинку, а там його навчали робити добро для ближніх.

Гоща 
Рівненської області.

Фото автора.