Напередодні свята сесія Сумської міськради присвоїла звання почесного громадянина Сум Герою Радянського Союзу генерал-майору запасу Василю Батесі (на знімку). На сьогодні 96-річний ветеран єдиний з плеяди Героїв  проживає на Сумщині.
Уродженець Глухівського району 22-літній випускник Буйнаківського військового піхотного училища лейтенант Василь Батеха свій перший бій з фашистами прийняв у серпні 1941-го. А після нього, доки добрався переможною ходою до поваленого Берліна, ще тисячі разів заглядав в очі смерті: при обороні Києва і Моздока, на Кавказі, під час наступів на Курській дузі, Дніпрі, Віслі, Одері... І в кожній битві бив ворога хоробро і відважно, залишаючись взірцем стійкості та сміливості для підлеглих і решти однополчан.
Апогеєм його солдатського героїзму, мужності і лютої ненависті до загарбників стала битва за Дніпро-Славуту...
Того холодного вересневого ранку 1943-го командир роти протитанкових рушниць 282-го гвардійського стрілецького полку 92-ї гвардійської дивізії 37-ї армії Степового фронту гвардії лейтенант Василь Батеха одним з перших вивів свій підрозділ до Дніпра південніше Кременчука, напроти сіл Деріївка і Куцеволівка, де отримав наказ: захопити великий острів, який розділяв річку на два рукави. До острова рота добралася під прикриттям густого туману. Ось тут і розпочалося справжнє кромішнє пекло: фашисти цілу добу шалено відбивали атаки авангарду радянських військ, десятки разів переходили в контрнаступ, щоб скинути роту сміливців у почервонілу від людської крові річку. І весь цей час у гущі бою перебував 24-річний командир, який загалом особисто знищив 28 фашистів. Доба перепочинку, і 30 вересня рота під нещадним мінометно-кулеметним вогнем противника форсувала друге русло Дніпра. Захопила на правому березі плацдарм, який утримувала дві доби, відбивши при цьому десятки атак знавіснілого ворога, і тим самим забезпечила переправу головних сил полку та інших підрозділів дивізії. Поранений командир стікав кров’ю, але відмовився залишати поле бою і пліч-о-пліч з підлеглими утримував п’ядь визволеної рідної землі до завершення переправи наступаючих військ.
За зразкове виконання наказів командування, мужність і хоробрість, виявлені при форсуванні Дніпра, гвардії лейтенанту Василю Панасовичу Батесі було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Після війни Герой ще 11 років виконував свій солдатський обов’язок у групі радянських військ у Німеччині. З 1956-го — в запасі. До 1974 року жив у Новокузнецьку, де працював кранівником. Потім повернувся на рідну Сумщину і як справжній солдат одразу поринув з головою у патріотичне виховання молоді, активну роботу у ветеранській організації, громадське життя міста...
У день 70-ліття Перемоги над фашизмом Герой Радянського Союзу генерал-майор Василь Панасович Батеха знову вдягне свій парадний мундир, прикрашений справжнім іконостасом бойових нагород, отриманих за мужність, відвагу і хоробрість, виявлені у борні з фашизмом. І тепер поряд з ними почесне місце займе ще одна відзнака: «Почесний громадянин міста Суми», якою сумчани вшанували свого легендарного земляка.

Суми.

Фото з сайту www.dancor.sumy.ua.