Поблизу Каменя-Каширського відбулося урочисте освячення джерела «Дубецьке». Колись це був райський куточок, де жили знані в місті люди: адвокати, судді, лікарі. Охоче селилися на хуторі Дубецьк і хлібороби, бо землі тут — одні з найкращих. Міський голова Каменя-Каширського Василь Бондар, сільський голова Клітицька Борис Островський та інспектор екологічної інспекції Василь Домарецький, виходець із Дубецька Петро Соловей, з якими зустрілися напередодні врочистостей, розповіли, що в пана Дубицького був найкращий в окрузі сад. Пан дозволяв брати черешки з сортових дерев, тож і в селян росли смачні яблука і черешні. Воду з джерела використовували не лише як питну. У спеціально обладнаних нижче за течією басейнах прали білизну — м’яка вода добре відбілювала.
Заможні селяни, їх дух господарської незалежності не сподобалися радянській владі, і в 1951-му хутір було знесено, а жителів переселено. Частину — аж... у Сибір. Вирубали дерева над дорогою, викорчували сади, замулилося і джерело. Лише минулого року взялися за його відновлення. Найбільший внесок у цю благородну справу зробили районне управління водного господарства, державне підприємство СЛАП «Камінь-Каширський агроліс», Камінь-Каширська міська рада, ВАТ «Камінь-Каширське РТП», Підцир’ївська ЗОШ І-ІІІ ступенів, головний лісівник Володимир Корецький, місцеві жителі Василь Гордійчук, Олександр Тихонюк...
Освячення джерела приурочили до свята ікони Божої Матері «Живоносне Джерело». Обряд здійснив настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ Київського патріархату, що в місті Камінь-Каширський, отець Володимир (Мицько).
Про збереження історичної пам’яті, про необхідність бережно ставитися до природи на урочистостях говорили голова районної ради Віктор Сус, голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, виходець із хутора Дубецьк Петро Соловей.
Начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук зазначив, що місцеве районне управління водного господарства першим в області розпочало відновлення і облаштування природних джерел. Це вже п’ятнадцяте джерело у Камінь-Каширському районі, якому місцеві водогосподарники подарували друге життя. Загалом в області відновлено 75 джерел. Справа громади — берегти їх, підтримувати в належному стані.
— Вода, — наголосив Ростислав Кравчук, — має властивість пам’ятати, бути носієм інформації. Тож про скільки подій і скількох людей може розповісти це джерело...

Волинська область.

Смак джерельної води нагадує їм дитинство.

Начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук (на знімку ліворуч) і начальник Камінь-Каширського управління водного господарства Панас Матвійчук біля пам’ятного хреста, встановленого на місці переселеного в 1951 році хутора Дубецьк.

Фото автора.