Цього тижня в самому центрі Нью-Йорка, у штаб-квартирі ООН, відбулася велика міжнародна акція, присвячена історичним подіям 70-річної давності. У саду ООН посадили «Дерево Миру і Єдності». Були й численні промови — у рамках урочистого засідання Генеральної Асамблеї ООН в пам’ять про жертв Другої світової війни взяли участь представники понад 30 країн. Серед них — постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв, який у своєму виступі нагадав про внесок українців у перемогу і закликав міжнародну спільноту не допустити ще однієї світової війни, яка може стати останньою. «За оцінками військових істориків, більш як вісім мільйонів людей, які віддали життя за європейську свободу, були з України. Я підкреслюю — 8 мільйонів життів!» — наголосив Юрій Сергеєв.

Хоча урочистості, пов’язані з перемогою над фашизмом, проходили в Нью-Йорку, «столиці» американських ЗМІ, широкого резонансу в пресі США вони не набули. Це не дивно — події 7—9 травня 1945 року відомі тут як «V-E Day», День Перемоги в Європі, і святкові паради та демонстрації з цієї нагоди в Америці не проводяться.
Проте певний інтерес до того, що відбувається в цьому зв’язку за океаном, є. Особливу увагу преси США привертає тема майбутнього військового параду в Москві — від участі (або, скоріше, неучасті) в ньому лідерів різних країн як результату конфлікту в Україні до дебютів нових видів озброєнь. Так, наприклад, після проведених репетицій параду заголовки зарясніли назвою нового танка «Армата.» Коментуючи цю подію в журналі Newsweek, професор Нью-Йоркського університету Марк Галеотті зазначив, що дозоване поширення організаторами параду фотографій та іншої інформації було розраховано спеціально для створення великого ажіотажу навколо танка. Описуючи атмосферу в центрі Москви, забитому танками під час репетицій, телекомпанія ABC назвала видовище «химерним» і «дивним». ABC відзначила, що, хоча це свято є одним із найважливіших у Росії, у країнах Східної Європи багато хто бачить у такій демонстрації військової потужності прояв російської агресивності.
Що ж стосується гостей параду, то оцінка, опублікована в газеті USA Today, вельми типова й для інших видань: 
«Своєю відмовою від участі президент Обама та інші західні лідери висловлюють свій протест проти російського вторгнення в східну Україну й анексії Криму торік».
Американська преса повідомляє, що, втім, керівники низки інших країн вирішили відвідати Москву, однак, як підкреслює The Wall Street Journal, відсутність багатьох лідерів свідчить про напруженість у відносинах між Москвою та Заходом,  що триває.


Нью-Йорк.

 

Голова 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Сем Кутеса (ліворуч) і генеральний секретар організації Пан Гі Мун (у центрі) саджають «дерево миру».


Фото прес-служби ООН.