У Польщі завершується президентська передвиборна кампанія. У неділю, 10 травня, наші сусіди обиратимуть главу держави з-поміж одинадцяти кандидатів.

Усупереч прогнозам, перегони виявилися досить бурхливими. Ця кампанія розглядалася усіма політичними силами країни як «перевірка» напередодні парламентських виборів, що відбуватимуться восени й визначать, хто у найближчі 5 років керуватиме країною. Адже, згідно з конституцією, президент РП окреслюється лише як «самостійний орган виконавчої влади, який одноособово виконує обов’язки глави держави» та має відігравати роль політичного арбітражу. Реальний успіх його діяльності залежить від співпраці з прем’єр-міністром, який визначає політику країни. Тож не дивно, що, на відміну від нині діючого глави держави, який вирішив поборотися за продовження своїх повноважень на другий термін, більшість його опонентів представляли програми і обіцянки, які переважно не віднесені до відання президента, а належать до компетенції уряду.
Останні опитування свідчать, що встановити господаря президентського палацу в першому турі, швидше за все, не вдасться. Діючого президента Броніслава Коморовського готові підтримати 42 відсотки, а його найближчого суперника Анджея Дуду — 27. 
Хоча президент і проводив кампанію без будь-яких партійних кольорів, значна частина електорату сприймала його як кандидата правлячої з 2007 року Громадянської платформи, з якої Б. Коморовський вийшов одразу після обрання на посаду в ході дострокових виборів 2010 року. Натомість А. Дуда вів кампанію як кандидат від партії «Право і справедливість» — головного опонента нинішньої партії влади.
Виборчий штаб Б. Коморовського на кінцевому етапі провів кілька контратак у відповідь на агресивну кампанію А. Дуди, а сам президент, представивши краянам свій доробок за минулі п’ять років перебування при владі, мобілізував свій електорат закликом вирішити його долю у першому турі. Чи прислухалися поляки до його заклику, стане відомо у понеділок.
Варшава.