Під час революції і окупації Криму масштаби кредитного шахрайства в країні зросли в декілька разів. Нині українські банки заморозили видачу кредитів, а на боржників чиниться постійний пресинг колекторів. Принаймні про це говорять юристи. Вони переконують: в результаті в усіх містах країни активізувалися псевдокредитори.

«Вони пропонують кредити від тисячі до мільйона гривень віковій категорії від 18 до 80 років, під 0—5 відсотків річних, без довідок про доходи та поручителів. Клієнт оплачує перший внесок (обов’язкова умова для підтвердження платоспроможності), але кредит не отримує. Такі фірми, як правило, змінюють адреси та телефони декілька разів на місяць, особливо якщо за ними вже тягнеться «хвіст» з охочих повернути свої гроші, — розповів днями на прес-конференції координатор Всеукраїнської акції «Стоп шахрай» Богдан Хаустов.

Водночас, зі слів юриста, за візуальними враженнями від офісу та персоналу ніколи не можна робити висновок про сумлінність тієї чи іншої компанії. Мовляв, шахраї володіють красивим сайтом, залишають в мережі позитивні відгуки про себе, а також мають філії по всій Україні. «Все це прийоми із завоювання довіри потенційних клієнтів. Наявність у фірми ліцензії 

Держфінпослуг — також не гарантія того, що вона «грає за правилами», — зазначив він.

Нещодавно жертвою таких злодіїв став харків’янин Олег Щ. Чоловікові терміново знадобилися гроші, але кредитні ставки в банках були занадто великими. В метро він прочитав оголошення про швидкий кредит на вигідних умовах і зацікавився. Чоловік просив у кредиторів, офіс яких розташовувався неподалік центрального залізничного вокзалу, 50 000 гривень, але вже під час оформлення договору йому повідомили: перш ніж отримати позику, необхідно буде заплатити внесок 2108 гривень, який нібито є показником платоспроможності клієнта. Після цього кошти обіцяли перерахувати на рахунок Олега протягом десяти днів. Однак обіцяних грошей він не отримав і досі.

І справді, наприклад, столичний метрополітен нині рясніє оголошеннями, які обіцяють за декілька хвилин без довідки про доходи, поручителів і застав отримати позику на різноманітні покупки. Суми коливаються від 500 до 500 тисяч гривень. Однак з’ясувати, що ховається за подібною рекламою, досить складно.

Кореспондент «Голосу України» подзвонив в декілька фірм, які буцімто надають позики. Всі вони обіцяли низькі процентні ставки порівняно з пропозиціями банків. Умови там більш ніж вигідні: всього під 3—6 відсотків можна отримати десятки тисяч гривень. Щоправда, насторожило інше: три номери, зазначені в оголошеннях, виявилися недоступними. Не знайшлися ці компанії і за адресою «прописки».

Вл. інф.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.