Ці травневі дні українські сім’ї зустрічають з особливими почуттями. Друга світова війна забрала мільйони людських життів. Минають роки, але залишається живою пам’ять про страшну трагедію, яка пройшлася по долі чи не кожної родини в Україні, в Європі, багатьох родин по всьому світу.
Ми схиляємо голову перед тими, хто віддав життя за рідну землю, перед сотнями тисяч наших земляків, які мужньо боролися на фронтах, самовіддано працювали на підприємствах у тилу, перед кожним, хто день за днем наближав визволення світу від нацизму. Ми вшановуємо пам’ять усіх жертв цієї найстрашнішої війни.
Ми згадуємо ці трагічні сторінки нашої історії і разом з усіма народами світу відзначаємо 8 травня як день встановлення миру в Європі, започаткувавши в Україні День пам’яті та примирення.
Сьогодні мир в Європі знову під загрозою. Проти України чиниться військова агресія. І ми знову змушені обстоювати нашу незалежність і європейські цінності. Ми платимо за це високу ціну, але ми переможемо!
Як і 70 років тому, мир може бути встановлений лише спільними зусиллями народів світу, і ми закликаємо всіх, хто пам’ятає уроки минулого, зробити все для того, щоб не допустити нових трагедій і відновити мир та спокій у світі.
Слава Україні!


Володимир ГРОЙСМАН, Голова Верховної Ради України.