Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» знайшов розуміння в районах в Одеській області й активно перетворюється в життя.
Територіальні громади оцінили економічні переваги перетворень: вони отримають реальні повноваження й ресурси для самостійного розв’язання місцевих проблем.
«В основі будь-якого добровільного об’єднання повинна лежати тільки економіка. Уже створено економічні передумови для такого процесу», — повідомив із цього приводу голова Одеської обласної ради Михайло Шмушкович.
Тим часом у районах області місцеві ради активно просувають ідею об’єднання територіальних громад. Балтська міська і Піщанська сільські ради ініціювали цей процес у районі. Так, до складу Балтського територіального об’єднання можуть увійти 13 сільських рад. Виконком Піщанської сільської ради пропонує Ухожанській (Ухожани, Волова, Крижовлін), Пужайковській (Пужайкове, Савранське), Чернеченській, Гербинській та Шляховській (Шляхове, Ракулове, Кринички) сільським радам об’єднатися в одну громаду із центром у Піщаній.
В Ананьївському районі всі 14 сільських рад та Ананьївська міськрада висловилися за створення Ананьївської об’єднаної територіальної громади.
У Любашівському районі для подальшого обговорення й утвердження підготовлено проект, що припускає об’єднання двох селищних і 14 сільських рад із центром у Любашівці.
Одеська область.