Розширення площ під зрошення у південних степах херсонські науковці «супроводжують» розробкою нових сортів продуктивних культур для поливних земель. Так, днями до Державного реєстру сортів рослин України внесли кукурудзу сорту «Арабат», над виведенням якого понад тринадцять років працювали фахівці Інституту зрошуваного землеробства (Херсон) та Інституту сільського господарства степової зони (Дніпропетровськ), дослідної станції «Асканійська» НААН України.
— В Україні щороку реєструють десятки гібридів кукурудзи. Але сорт «Арабат» має свої «родзинки». Це надзвичайна стійкість до таких поширених хвороб, як коренева гниль та гриби. При цьому «Арабат» навдивовижу швидко «відгукується» на внесення води та добрив, швидко нарощуючи масу. За дотримання агротехнологій, він дає 15—16 тонн зерна з гектара, якщо використовувати насіння першого покоління, — розповів заступник директора Інституту зрошуваного землеробства, доктор сільськогосподарських наук Юрій Лавриненко.
Наразі кукурудзу нового сорту вже почали висівати на п’яти ділянках дослідного господарства «Асканійське» у Каховському районі Херсонщини — під неї віддали двадцять гектарів. Але вже наступного року «Арабат» почне «завойовувати» поля на зрошенні — спершу в Таврії, а згодом інших регіонах півдня України. В зацікавленості сільськогосподарських виробників «новачком» його розробники не мають сумнівів — із такими властивостями «Арабат» просто приречений на успіх. Звісно, доки на ринку не з’явиться ще перспективніший сорт: адже конкуренцію ніхто не скасовував.