16 лютого Президент вручив військовослужбовцям ЗСУ державні нагороди. Серед них — звання Героя України — Олександру Трепаку. За скупими словами офіційних повідомлень про нагородження «за особисту мужність, героїзм...» ховається значно більше. У короткий проміжок війни, що триває в Україні, помістилося дуже багато подій, які так чи інакше характеризують і командира Олександра Трепака, і його бойових побратимів, і все українське військо.

Війна. До і під час

Олександр з кількома розвідгрупами відбув у район Артемівська для охорони розташованих там центру забезпечення бронетанковим озброєнням та бази стрілецької зброї, де зберігалося майже два мільйони одиниць зброї. У червні в одній із сутичок з терористами командир центру полковник Володимир Чобіток отримав поранення. Розвідгрупа з восьми бійців під командуванням Трепака розпочала операцію з пошуку та евакуації тяжкопораненого старшого офіцера. Для цього довелося захопити блокпост сепаратистів на в’їзді до міста та протягом трьох годин утримувати його для забезпечення проходу другої групи разом із пораненим до місця евакуації гвинтокрилом. Під час бою Олександр отримав кульове поранення в ногу, але від евакуації відмовився і протягом ще двох діб керував відбиттям атак бойовиків на артилерійську базу. Знали, що російські найманці будь-що намагатимуться заволодіти бронетехнікою та стрілецькою зброєю, тож надійно підготувалися до зустрічі гостей, виставили пости та секрети. Перший штурм з боку Горлівки відбили з гранатометів, захопивши чимало трофейної зброї. Наступний терористи провели вже за підтримки мінометного вогню. Пішли у наступ піхота та танк Т-64. Та й ця спроба не мала успіху. Під командуванням Олександра Трепака українські воїни придушили ворожий міномет, відкинули піхоту та підбили бойову машину.
За успішне виконання цього завдання командир отримав військове звання «полковник», його було нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та іменною вогнепальною зброєю.

Епізоди, з яких складається перемога

Повернувшись зі шпиталю, Олександр Трепак взявся за виконання обов’язків старшого військового начальника з оборони Донецького аеропорту. Щоб унеможливити захоплення бойовиками шляхів постачання захисникам аеропорту продуктів та боєприпасів, «кіборги» розгорнули навколо летовища контрдиверсійну та контрзасідкову роботу, мінували всі підходи до українських позицій, а на виходах влаштовували засідки. Цей напрям оборони надійно забезпечувався під керівництвом інженера загону спеціального призначення капітана Олега Кулигіна, який героїчно загинув під час оборони аеропорту. Налаштовані за будь-яку ціну захопити твердиню, терористи мали таку кількість «200», що по них їм доводилося заїжджати тракторами з причепами.
Неодноразово Сергійовичу, як його з повагою називають підлеглі, доводилося особисто брати участь у бойових зіткненнях з терористами, піднімати «кіборгів» в атаки, вибивати терористів, захоплюючи чималі трофеї: ручні кулемети, автомати, вогнемети та гранати.
У ніч з 1 на 2 жовтня полковник Трепак вивів з аеропорту підрозділи 93-ї окремої механізованої бригади, які мужньо виконали свій обов’язок. З 27 серпня по 3 жовтня герої витримали 186 артилерійських нальотів та 35 атак піхоти з використанням важкої техніки, підбили вісім танків, один захопили, знищили понад 270 бойовиків. Донецьку «фортецю» залишалися захищати десантники 79-ї аеромобільної бригади, рота охорони 3-го полку та добровольчі підрозділи. Терористи спробували захопити старий термінал, однак «кіборги» стійко тримали оборону. У цьому бою Сергійович отримав поранення від вибуху гранати Ф-1, його було примусово евакуйовано.
«Донецький аеропорт захищало багато героїчних та відчайдушних хлопців, які заслуговують на високі державні нагороди», — не перестає повторювати полковник Трепак. Серед них — його заступник, підполковник Юрій Коваленко, представлений до звання «Герой України» посмертно.
У славетній військовій частині спецпризначення, що дислокується в Кіровограді, Олександр Трепак, його бойові побратими, рідні та друзі щодня готуються до майбутніх перемог. Щоб жила Україна, щоб був вільним її народ...

Кіровоград.

 

Олександр Трепак прикриває головну українську святиню.

Фото з сімейного архіву.