Як відомо, громадяни проходять військову службу у Збройних Силах України в добровільному порядку або за призовом. 
Військова служба в добровільному порядку оформлюється шляхом укладання контракту. Контракт про проходження військової служби є письмовою угодою, що укладається між громадянином і державою, від імені якої виступає Міністерство оборони України, для встановлення правових відносин між сторонами під час проходження військової служби.
Відповідно до п.18 Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 10.12.2008 року, контракт про проходження військової служби укладається: з військовослужбовцями, прийнятими на посади рядового складу, строком на 3 роки; з військовослужбовцями, прийнятими на посади сержантського та старшинського складу, — строком на 5 років; з особами офіцерського складу — строком на 5 років.
Після закінчення строку контракту, військовослужбовці можуть укласти новий контракт на проходження військової служби або звільнитися зі служби.
У більшості випадків контракт про проходження військової служби набирає чинності з дня зарахування до списків особового складу військової частини. Такий наказ видається командиром військової частини.
На сьогодні з’явилася можливість укладення короткострокового контракту, до закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію. Строк дії контракту в даному випадку триватиме до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. Враховуючи те, що законодавець чітко не встановив момент закінчення особливого періоду, який включає і відбудовний період після закінчення воєнних дій, військовослужбовців поставили в не зовсім визначене становище стосовно строків їх перебування на службі.
Відповідно до п. 26 Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України», контракт укладається у двох примірниках та підписується сторонами. Підпис посадової особи скріплюється відповідною гербовою печаткою. Один примірник контракту зберігається в особовій справі військовослужбовця, другий — у військовослужбовця.
У разі припинення чи розірвання контракту в примірнику, що зберігається в особовій справі, робиться запис із зазначенням підстав та дати припинення контракту, який завіряється підписом командира (начальника) військової частини та скріплюється відповідною гербовою печаткою.
18 березня 2014 року розпочалась мобілізація. Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» військовослужбовцям, які проходили військову службу за контрактом, дія контракту продовжилася понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації. Отже, військовослужбовці, які служили за контрактом і термін контракту після підписання Президентом України цього указу закінчився, мають продовжити службу до видання указу про демобілізацію. Перший такий указ «Про часткову мобілізацію» було видано Президентом  14 січня 2015 року. Отже, військові, термін служби яких закінчився, але вони вимушені були продовжити службу у зв’язку з мобілізацією, проведеною указом Президента України від 18 березня 2014 року, мають бути у період з 18 березня по 1 травня 2015 року звільнені в запас (демобілізовані).
Посадова особа, у підпорядкуванні якої є військовослужбовці, котрі підлягають звільненню з військової служби, зобов’язана забезпечити складання плану звільнення військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та забезпечити своєчасну підготовку документів, які видаються військовослужбовцям при звільненні. Накази про звільнення військовослужбовців доводяться до них особисто.


Наталя ТИТАРЕНКО, юрист.

ТИМ ЧАСОМ

Товариство воїнів—учасників АТО створили на Херсонщині бійці, які повернулися зі східного фронту. 
Члени нової громадської організації допомагають демобілізованим військово-службовцям із вирішенням побутових проблем, реалізацією прав на отримання земельних ділянок та інші пільги. Вони діляться бойовими навичками із членами місцевих добровольчих формувань, які готуються захищати рідні міста й села. Нова громадська організація налагоджує контакти з аналогічними формуваннями в інших регіонах, і не тільки для того, щоб передавати корисний досвід. Члени товариства збираються влітку приймати на відпочинок родини бойових побратимів із Західної України. А трохи згодом і самі хочуть відвідати ті краї, аби краще пізнати Батьківщину, яку так завзято захищали, не шкодуючи сил та самого життя.


Сергій ЯНОВСЬКИЙ.


Херсонська область.