У Верховній Раді відбулося врочисте засідання, присвячене 70-й річниці перемоги над нацизмом в Європі, місцю і ролі українського народу у Другій світовій війні. У заході брали участь Президенти України Петро Порошенко, Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, народні депутати, керівники парламенту попередніх скликань, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, голови Конституційного Суду, Верховного Суду та вищих спеціалізованих судів, Генеральний прокурор, Голова Національного банку, Секретар Ради національної безпеки і оборони, Київський міський голова, ветерани Другої світової війни, предстоятелі церков і релігійних об’єднань України, представники іноземних парламентів, дипломатичного корпусу, громадських організацій і засобів масової інформації.

Урочисте засідання відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій. У сесійній залі прозвучав Державний гімн України.
Під час своєї промови Андрій Парубій зазначив, що для українців Друга світова війна розпочалася в березні 1939 року боями за Закарпатську Україну з гітлерівськими союзниками, а у вересні літаки вермахту бомбардували Галичину і Волинь.
Він зауважив, що на фронтах Другої світової війни від Атлантики до Тихого океану, від Норвегії до Єгипту українці боролися проти Гітлера та його союзників в арміях Польщі, Канади, Франції, США, Великої Британії та Чехословаччини. Але найбільше — понад 6 мільйонів співвітчизників — воювали в складі Червоної Армії, й їхній внесок у перемогу важко переоцінити. Понад 100 тисяч наших громадян боролися в лавах УПА, і це було єдине формування, яке воювало під українським національним прапором.
Андрій Парубій зазначив, що Україна заплатила за перемогу над нацизмом найвищу ціну. Загальні втрати наших громадян у цій кривавій війні — понад вісім мільйонів людських життів. «Страшна ціна, але пам’ятаємо: на фронтах Другої світової війни українці захищали не тільки своє життя і свою землю, а й основи людської цивілізації, фундаментальні загальнолюдські цінності. Так і сьогодні у війні з російським агресором, який прийшов на нашу землю, обороняючи Україну, ми захищаємо вічні цінності — свободу, гідність і справедливість. Ми — українці — народ-переможець, і, переконаний, як і 70 років тому, так і сьогодні ми переможемо агресора», — наголосив він.
Перед виступом Президента Петра Порошенка учасникам засідання показали відеокадри про історію ветерана Другої світової війни Івана Залужного, який втратив свого онука — лейтенанта Національної гвардії Івана Гутника-Залужного. Керівник держави розповів про подвиг 23-річного бійця, котрий, рятуючи своїх товаришів, загинув 10 серпня минулого року під Амвросіївкою на Донеччині. Петро Порошенко подякував полковнику Івану Залужному за онука-патріота.
Такі величні подвиги не забуваються, сказав Президент, і в історію карбуються золотими літерами.
Петро Порошенко зазначив, що остаточне звільнення від радянсько-російської імперської пропаганди значно розширює обрії історичного пізнання. Урочистості цих днів дають змогу як ніколи глибоко осягнути минуле, оцінити його вплив на сьогодення, зробити правильні висновки на майбутнє, проаналізувати ті події винятково в українській системі координат.
За його словами, планетарній катастрофі, якою стала Друга світова війна, можна було б запобігти, якби не ховали голову в пісок, не розраховували на те, що кожна нова порція людської крові ось-ось наситить агресора, та не тішили себе ілюзіями, мовляв, нас ця біда якось омине.
Петро Порошенко підкреслив, що ця перемога — спільний здобуток всього прогресивного людства, антигітлерівської коаліції та народів колишнього Радянського Союзу. «Я нині від імені українського народу вітаю всі нації світу із 70-річчям перемоги над нацизмом», — сказав Президент.
За його словами, масштаби нинішньої війни не ті, що у світової, але мотиви такі самі: імперські амбіції, марення поверненням земель, грубе нехтування міжнародним правом і нібито боротьба за права своїх одномовців. Це вилилося у справжню трагедію, котру Москва влаштувала насамперед російськомовним нашим співвітчизникам, більшість з яких живуть саме на Донбасі. За даними ООН, агресивна політика нашого сусіда, коштувала життя більш як шістьом тисячам мирних громадян України. Понад тисяча — зникли безвісти. Сотні тисяч людей стали біженцями. А ще 1675 українських воїнів віддали своє життя за Вітчизну. Президент назвав поіменно 21 людину, котрим присвоєно високе звання Героя України. Десятьом із них, на жаль, — посмертно. Учасники урочистого засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих в часи Другої світової і нинішньої війни за незалежність.
Глава держави наголосив, що до 90 мільярдів гривень збільшено видатки на оборону та безпеку. А доходи впали, бо частину економіки знищено фізично. Десятки великих заводів не працюють. Десятки заводів демонтовано і вивезено до Російської Федерації. Ще десятки — завантажено на 30—40 відсотків, деякі — лише на 10. Тож за минулий рік промисловість на Луганщині скоротилася на 31 відсоток, а на Донеччині — на 42. Решта промисловості пішла вниз по технологічних ланцюжках, які охоплюють уже не лише Донбас, а й інші регіони. Тут справа вже не в конкретних цифрах, а в механізмі впливу на всю економіку.
Президент також зазначив, що Україна неухильно виконує Мінські домовленості, досягнуті під час саміту в нормандському форматі. «Це дало змогу забезпечити певну деескалацію конфлікту, і кожен день, коли в нас немає вбитих, — для мене неначе свято. Ми маємо скоординувати зусилля всіх наших країн—партнерів та ООН», — сказав глава держави.
Він також нагадав, що недавно РНБО ухвалила стратегію національної безпеки. Мета — досягти повної сумісності сектору безпеки і оборони України з відповідними структурами країн—членів НАТО. За його словами, це має забезпечити можливість набуття в майбутньому членства нашої країни в Альянсі.
Крім того, Президент наголосив: російськомовні громадяни України свою Вітчизну люблять не менше, ніж україномовні. І доводять це не лише словами, а кров’ю, ратними подвигами і самим життям.
Народний депутат декількох скликань, почесний голова Всеукраїнського об’єднання ветеранів Ігор Юхновський запропонував на базі нинішнього законодавчого органу створити двопалатний парламент — Сенат (100 осіб), який створюватиме стратегію та регламенти, і Національні збори (350 осіб), котрі писатимуть закони. Місцеве самоврядування, за його словами, має бути тільки на рівні громад і районів. Області — це проміжна ланка, яка не має свого власного бюджету і є об’єднуючою між державною владою і самоврядними районами. Також, вважає І. Юхновський, треба вирішити питання дублювання державної виконавчої влади між Президентом і Прем’єр-міністром.

ДОСЛІВНО

Петро ПОРОШЕНКО:
«Хоч би скільки мене критикували за мій мирний план, зі свого курсу не зверну, бо відчуваю колосальну відповідальність за країну і народ, який довірив мені владу. Цей курс єдино можливий і правильний, безальтернативний. Він дає можливість зберігати і примножувати наші сили, нарощувати обороноздатність».

 

Із героями АТО спілкується ветеран ВВВ Леоніда Правда.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.