У понеділок по всій країні з Днем народження вітали народного депутата, Героя України Надію Савченко. Зокрема, сердечні привітання незламній українці висловив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. «Схиляю голову перед Вашою мужністю. Для мене, як і для мільйонів українців, Ви є уособленням незламності духу українського народу. Разом з Вами ми продовжуємо боротьбу за незалежність України, твердо вірячи, що переможемо! Зі свого боку запевняю, що український парламент зробить усе, щоб добитись звільнення Вас і всіх тих, хто сьогодні перебуває у полоні. Від усієї душі бажаю Вам здоров’я та витримки і сподіваюся на якнайскоріше повернення на рідну землю», — йдеться у телеграмі глави парламенту на ім’я Надії Савченко.

Також 11 травня на Майдані Незалежності зібралося чимало киян, які взяли участь у написанні Надії Савченко великого листа у вигляді серця. І хоч невідомо, чи дійде він до адресата, та ця акція — це ще й вияв солідарності з ув’язненою у Росії українською льотчицею. Саме тому кияни принесли на майдан портрети Надії Савченко та плакати з написом #FreeSavchenko. Лист до Надії кожен охочий міг написати і в Чернівцях. Підбадьорити українську героїню на центральну площу міста прийшли люди різного віку — від студентів до тих, кому під 90. «Люди підходять до намету, щоби підтримати Надю, її віру у власні сили, її впевненість, що її боротьба не марна, — розповіла нашому власному кореспонденту Сергію Сулимі заступник голови обласної «Батьківщини» Альона Гливко. «Одразу після закінчення акції всі написані для Надії Савченко листи представники обласної парторганізації відправлять поштою до Московського СІЗО. Віримо, що вони додадуть їй сил і витримки у її протистоянні, яке виходить далеко за межі особистого і символізує протистояння України загарбнику в особі Росії», — сказала вона.

***

В Одесі з нагоди 34-го дня народження відбулася акція перед Генеральним консульством Російської Федерації з вимогою звільнити льотчицю.
Десятки громадських активістів зібралися біля стін консульства під державними прапорами та плакатами на підтримку Надії Савченко, яку незаконно утримують у Росії. Під час мітингу звучали слова підтримки Герою України, а одеські діти передали для Надії малюнки та листи з теплими побажаннями.
«Сьогодні — День народження Людини з великої літери. Савченко — наша справжня Надія, втілення боротьби і жертовного патріотизму. Україна воістину непереможна, адже за майбутнє нашої Батьківщини борються такі Герої, як Надія Савченко», — відзначив голова Одеської міської організації ВО «Батьківщина» Григорій Гриншпун.
На завершення заходу ті, хто зібрався, випустили в небо білих голубів. Організатори акції в такий спосіб хотіли заявити про вимогу негайно відпустити Савченко та надати їй необхідну медичну допомогу, повідомляє наш власний кореспондент Кирило ВОРОНКОВ.

 

Мітинг під Генконсульством РФ в Одесі.

Фото надане Одеською міською організацією ВО «Батьківщина».