Травневі свята в зоні бойових дій на сході України минули під канонаду важкого озброєння. Терористи, скалячи зуби, порушують Мінські домовленості. Однак у наступ, яким лякали напередодні, йти не наважуються. Можливо, що всі заяви про прорив, що готується «гібридами» саме цими днями, були з боку противника продуманим психологічним прийомом. Хоча за концентрацією техніки й розташуванням ворожих ударних груп такі «лякалки» сприймаються цілком реально.

Утім, судячи з риторики лідерів так званих самопроголошених республік про бажання бути в складі «іншої» України за умови найширшої автономії, у кремлівському центрі керування війною вирішили змінити тактику. Проросійські маріонетки вочевидь озвучили позицію господарів: мовляв, пропонують внести статтю в Конституцію про те, щоб інші регіони України мали право на самовизначення.
У контексті стратегічного завдання Москви дестабілізувати ситуацію в нашій країні, щоб управляти нею на політичному та економічному рівнях, з її боку — це цілком логічний хід. Якщо «сепаратистські поправки» врахують, то далі насаджувати «руській мір» на нашій території агресорові стане значно простіше: достатньо буде імітувати «волевиявлення народу» за допомогою тих самих «ввічливих зелених чоловічків», і питання вирішено. Причому абсолютно мирним конституційним шляхом! От тільки Київ на це навряд чи піде. А ось для того, щоб пролобіювати тему «самовизначення», російсько-терористичні війська, мабуть, продовжать свій тиск по всій лінії фронту.
Принаймні поки що ситуація в Донбасі залишається стабільно важкою. Бойовики продовжують обстрілювати українські позиції і населені пункти із забороненої зброї. У вихідні основні бойові дії тривали поблизу Авдіївки, Мар’їнки й Широкиного, вчора на брифінгу заявив представник АП України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.
Противник продовжує накопичувати свою техніку на підконтрольних територіях. Зокрема, як повідомили в штабі антитерористичної операції, днями окупанти пригнали в Торез ешелон з «мілітаркою». 
Нагадаємо, МНС РФ анонсувало на 14 травня прибуття на підконтрольну бойовиками територію чергового «гумконвою». Після надходження такої путінської посилки в районі бойових дій ситуація загострюється.
Про такий можливий розвиток подій свідчать маневри «гібридів». У Донецьку вони ховають свою важку техніку в житлових кварталах, у Луганській області — на трьох тилових базах забезпечення. «На території Луганської області й, зокрема, міста Луганська створено три потужні тилові бази забезпечення, де зберігається і бронетехніка ворога. У місті Донецьк теж багато військової техніки, яку ховають у житлових кварталах, на промислових базах, тому складно підрахувати кожну одиницю, але приблизну кількість ми розуміємо. Зважаючи на ту розвідувальну інформацію, яку ми одержуємо щодоби, у нас достатньо сил і засобів для того, щоб стримати ворога в разі його активних наступальних дій», — зазначив Андрій Лисенко.
Раніше в телеефірі головний інспектор з гуманітарного й соціального забезпечення головної інспекції Міністерства оборони Валентин Федічев повідомив, що «танків безпосередньо в складі російського угруповання майже 190 одиниць. Загалом, з урахуванням тих, які було завезено сюди, танків понад 700». Крім того, за його словами, на нашому сході в розпорядженні терористів перебуває чотири оперативно-тактичні комплекси «Точка-В», які можуть бути потенційними носіями ядерної зброї. Будь-які їхні переміщення відстежуються розвідувальними системами країн НАТО.