Президентські вибори, що відбулися минулої неділі в Польщі, як і передбачалося, не визначили переможця. Остаточну крапку поляки поставлять 24 травня — в ході другого туру. Проте не обійшлося без несподіванок. Уперше з 1989 року в президентських виборах взяли участь менше половини виборців — явка становила 48,96 відсотка. Найбільш шокуючою звісткою стало те, що, всупереч прогнозам соціологічних служб, переможцем першого туру з результатом 34,76 відсотка став кандидат опозиційної партії «Право і справедливість» Анджей Дуда, який з відривом хоча й заледве 0,99 відсотка, але все-таки обігнав Броніслава Коморовського (33,77).
Другою несподіванкою став результат «сірої конячки» цьогорічних перегонів Павла Кукіза, який здивував   20,80 відсотка (проти прогнозованих максимум до 13). Решта 8 кандидатів отримали менше 4 відсотків голосів.
Водночас кандидат-переможець Анджей Дуда вже розпочав активну виборчу кампанію. Як то кажуть, «пішов у народ», орієнтуючись у першу чергу на великі міста, де програвав Б. Коморовському в першому турі. У виборчому штабі чинного президента мусять активно діяти, аби не втрачати темпу кампанії, а одночасно проводити «розбір польотів», щоб уникнути помилок, яких припустилися на попередньому етапі перегонів. Політологи вважають, що на програшний результат Б. Коморовського могла вплинути, зокрема, його поведінка, котру можна назвати «політик, який має перемогу в кишені». Натомість високий результат А. Дуди пояснюють низькою явкою виборців, серед яких переважив електорат «ПіС». Серед інших чинників називають «сіру конячку» перегонів. П. Кукіз зумів отримати таку велику кількість симпатиків під гаслами докорінної зміни існуючої політичної системи.
Проте перед голосуванням другого туру виборів головна боротьба між претендентами на президентське крісло вестиметься не лише за виборців Кукіза, яким ближчою все-таки є риторика А. Дуди. 
Б. Коморовський намагатиметься максимально мобілізувати електорат Громадянської платформи, який не прийшов до виборчих урн 10 травня. Окрім того, його штаб працюватиме з прихильниками партій лівого спектра, які в першому турі фактично не мали вартого уваги кандидата.
Тим часом прогноз більшості політологів щодо остаточного результату перегонів, який поділяє також екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, дуже обережний. Шанси обох претендентів оцінюються за формулою «50 на 50»: усе залежатиме від того, чи люди справді розчаровані політикою партії влади і хочуть революційних змін, чи вдовольняться, «полоскотавши нерви» Б. Коморовському жовтою карткою в першому турі, й у другому все-таки підтримають його.

Варшава.