Штормове попередження у зв’язку з насуванням потужного тайфуну «Ноул» оголосило Головне метеорологічне агентство Японії. Наразі воно стосується південної префектури Окінава та західних районів острова Кюсю. Однак тайфун, який зародився поблизу Філіппін і вже завдав чимало шкоди острівній державі, рухається далі на північ, створюючи загрозу й для інших частин японської території.
На головні японські острови тайфун насувається зі швидкістю 30 кілометрів на годину. Він супроводжується сильними вітрами і зливами. Швидкість вітру тут сягає 35 метрів за секунду, а під час поривів — 50 метрів. Спеціалісти підрахували, що через сильні зливи на острові Кюсю може випасти до 180 міліметрів опадів, на Сікоку — 200, а в районі Кіото, на острові Хонсю — до 120 міліметрів, можливі підтоплення та зсуви ґрунту. На океанському узбережжі хвилі можуть сягати шести метрів. Тайфун «Ноул» має вже шостий порядковий номер.
А тим часом на схід від Філіппін і південніше Японії сформувався тропічний шторм «Долфін», який одержав сьомий порядковий номер і теж рухається в бік японських островів. Швидкість вітру при поривах сягає 25 метрів за секунду.
Загалом за сезон тайфунів, який триває орієнтовно з травня по листопад, країни Південно-Східної Азії приймають на себе майже двадцять тайфунів. Останніми роками їх сила і кількість зростають. Науковці пов’язують цей феномен із глобальним потеплінням нашої планети і, зокрема, води в океані.

Токіо.