Учора мешканці столиці Македонії Скоп’є зібралися, щоби вшанувати пам’ять поліцейських, які загинули в результаті бою в місті Куманово. Люди приносили квіти й свічки до будівлі уряду. Цією акцією македонці хотіли показати, що в їхній країні всі громадяни єдині, незважаючи на національність.
9 травня добре озброєна група терористів з Косово знову проникла в третє за величиною македонське місто Куманово (70 тисяч жителів), розташоване  на північному сході країни. Вони обстріляли поліцейських, кілька установ, а потім зникли в будинках кварталу «Діво селище», де мешкає албанське населення.
А ранком того самого дня влада розпочала спеціальну антитерористичну операцію в одному з районів, де проживають албанці. Силові структури застосували важку техніку, вертольоти й спеціальне озброєння під час затримання злочинців. Як повідомляють македонські ЗМІ, перестрілка між урядовими військами й терористами тривала близько 30 годин і завершилася в неділю. Загинуло 8 поліцейських, 37 було поранено. МВС Македонії повідомило про 14 убитих бойовиків. Деякі з них були одягнені у форму із символікою Армії звільнення Косова. Ще 30 нападників здалися поліції і постануть перед судом за участь у теракті. У МВС підозрюють, що бойовики планували здійснити серію терактів на стратегічно важливих об’єктах країни.
Уряд Македонії в неділю оголосив в країні дводенну жалобу за загиблими служителями правопорядку. А жителі Куманово зізналися журналістам, що не переживали таких трагічних і небезпечних вихідних із часу конфлікту 2001 року.
Влада Македонії вважає, що за нападом стоять косовські албанці, які прагнуть дестабілізувати ситуацію в країні. Минулого місяця кілька озброєних людей у формі Армії звільнення Косово, яка вже припинила своє існування, захопили в заручники поліцейських в одному з прикордонних сіл громади Куманово.
Керівник військової розвідки Сербії Петр Цвєткович повідомив, що ще у квітні попереджав македонських колег про можливий напад бойовиків на об’єкти й населені пункти в країні. «Але македонські колеги вважали, що наші відомості перебільшені», — заявив Цвєткович. Він відзначив, що опір, який чинила терористична група добре озброєним урядовим військам, не відповідає кількості загиблих бойовиків і тих, хто здався. Тому існує небезпека, що більша частина з них непомітно залишили Куманово, а після перегрупування і доозброєння можуть повторити напад на села Македонії.
Лідери Косово засудили участь громадян краю в нападі на Куманово. «Президент Атіфете Яхьяга і прем’єр Іса Мустафа засуджують будь-яку участь громадян Республіки Косово в інциденті в Македонії», — йдеться у спільній заяві прес-служб президента й прем’єр-міністра.
Бій у Македонії спричинив величезне занепокоєння НАТО і ЄС. Зі штаб-квартири НАТО закликали македонську владу провести ретельне розслідування інциденту, а також сприяти відновленню миру в регіоні й забезпеченню безпеки громадян країни.