Цього року канцлер ФРН Ангела Меркель відмовилася бути присутньою на військовому параді в Москві з нагоди Дня Перемоги. Як зазначали німецькі ЗМІ, «через збройний конфлікт на сході України». Глава уряду прибула до РФ 10 травня і разом з президентом Володимиром Путіним поклала вінок до могили Невідомого солдата. Також відбулася їхня спільна прес-конференція.
Німецькі ЗМІ широко висвітлювали її перебіг. Зокрема, агентство DPA повідомляє, що канцлер ФРН закликала всі сторони конфлікту на сході України сприяти його мирному врегулюванню. Йдеться, передовсім, про «відновлення її територіальної цілісності». Для цього сформовано чотири робочі групи, у рамках яких вирішуватимуться економічні та гуманітарні завдання. Один із пріоритетів, підкреслила Меркель, — забезпечення проведення місцевих виборів на Донбасі.
Часопис «Шпігель» пише, що востаннє Ангела Меркель була в Москві три місяці тому, коли вела напружені переговори про припинення вогню на сході України. З того часу ситуація поліпшилася лише незначно. Хоча Меркель та Путін і обіцяли робити все можливе, щоби розв’язати проблеми мирним шляхом, стало зрозуміло: зближення не сталося. Більш того, канцлер, стоячи поряд з Путіним, висловила упевненість, що анексія Криму, а також воєнні дії на сході України — загроза європейському мирному порядку. «Злочинна і протиправна анексія Криму, воєнні дії в Україні завдали серйозного удару по співробітництву (ФРН і РФ. — Авт.), — заявила Меркель. — Суверенність і територіальна цілісність України мають бути відновлені».
Видання, коментуючи дотримання Мінських угод, про які йшлося на прес-конференції, пише, що вони й досі порушуються сепаратистами. Меркель переконана, що російський президент має вплив на ватажків так званих «ДНР» і «ЛНР». Путін натомість зауважив, що «не існує спільних критеріїв оцінки ситуації в Україні, а прямий діалог між Києвом, Донецьком і Луганськом — ключова умова для миру». 
«Шпігель» доходить висновку, що канцлер ще ніколи не говорила про ці проблеми так жорстко.
Тим часом журнал «Фокус» вважає, що криза в Україні розділила канцлера Меркель і господаря Кремля Путіна. Адже агресією проти України Путін порушив міжнародне право і саботував післявоєнний світовий порядок. Газета «Вельт» запитує: «Що дасть нова спроба переговорів Меркель і Путіна?» Можна лише дивуватися: страх перед Росією, котра перекреслила всі правила й угоди післявоєнного часу, а також сучасного світу, не минає! Якщо йдеться про уроки Другої світової війни, то насамперед про те, що вони можуть бути перекреслені. Адже 70-річчя закінчення цієї війни відзначається не як визволення від Гітлера, а як тривала перемога над «іншими» — що і є російським шляхом.
Газета «Більд», у зв’язку з перебуванням канцлера Меркель у Москві, пише про ще одну спробу уникнути загострення кризи, котра виникла через російську агресію в Україні. Меркель прибула до російської столиці вшанувати пам’ять мільйонів жертв Другої світової війни. Проте була і дуже критичною: німців хоч і визволили від нацистського режиму, але закінчення війни «принесло свободу не всім європейцям і не одразу. Нині, за чверть століття після закінчення «холодної» війни, Європа і світ знову стоять перед загрозою великої війни — якщо врахувати захоплення територій України проросійськими сепаратистами. Меркель говорила про це у вічі Путіну, котрому довелося визнати, «що відносини Німеччини і Росії через кризу в Україні переживають не найкращі часи». Газета пише про зустріч Меркель і Путіна: «Вони розмовляли тет-а-тет, бо він знає німецьку, а вона російську. Але чи зрозуміли вони один одного?»

Берлін.