Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:


— Разом з Юрієм Луценко ми як ніхто знаємо, що таке відзначати день народження за ґратами. Хочу звернутися до Надії з величезною подякою та привітанням із Днем народження. Бо те, що вона з натхненням, піднесенням духу його відсвяткувала — це ще один важкий удар Путіну. Бо за ґратами Надія не зламалася, не опустила руки, її не покинула воля, не залишили бійцівські якості. Вона постійно переходить від голодувань до скудного прийому їжі, бастує кожен день, бореться за Україну. Дівчинка, яка вже важить 47 кілограмів, на голову сильніша Путіна, на голову сильніша агресора. Вона настільки сильна, що із-за ґрат продовжує надихати всіх, хто бореться за Україну.

 

 

Юрій Бойко, фракція Опозиційного блоку:


— Україна відзначила 70-річчя великої Перемоги. Попередній тиждень ознаменувався закликами до примирення сторін минулого конфлікту. Історична місія нашого парламенту полягає в тому, щоб примирення України з частиною Донбасу відбулося сьогодні, а не через 70 років. Тому ми ще раз закликаємо парламент приступити до процесу імплементації мирних угод, підписаних у Мінську. Опозиційний блок розробив карту миру, вона включає 10 законів, які потрібно ухвалити, щоб повернути життя у зоні конфлікту в нормальне русло. Ми виходимо з того, що переважна більшість українців хочуть миру. Ми єдиний народ і нам немає чого ділити. 

 

 

Олег Кулініч, група «Відродження»:


— Під час зустрічей виборці говорять передусім про мир і спокій у нашій державі. Але є й багато звернень з приводу соціальних проблем. Чинна система тарифів несправедлива. Особливо важко людям на селі. Реальний приклад: самотній пенсіонер отримує щомісяця тисячу п’ятдесят гривень. За комунальні послуги він у квітні заплатив 780 гривень. Що буде восени? За що людині купувати ліки і їжу? На процес оформлення субсидій маємо чимало скарг — потрібні численні довідки, на яких наживаються чиновники, лякають штрафи за неправильно заповнені декларації. Ми з колегами по групі зареєстрували законопроект №2676-1, в якому пропонується, крім автоматичного нарахування субсидій, заборонити стягувати з громадян ці штрафи. Подали також документ №2770, яким скасовується тимчасове обмеження виплат для окремих категорій працюючих пенсіонерів.

 

 

Вікторія Сюмар, фракція «Народний фронт»:


— Уряд заарештував 1,4 мільярда доларів на рахунках в українських банках, які належали родині та, зокрема, самому Віктору Януковичу. Це досить серйозна сума. Її треба повернути в держбюджет. Для цього прокуратура має прийняти рішення про конфіскацію заарештованих коштів. Маємо також ухвалити новий закон про Національну комісію регулювання у сфері енергетики. Треба, щоб робота цієї установи стала максимально прозорою. Не менш важливі завдання: ухвалення пакета законів про створення нової української поліції та реформування виборчого законодавства. 

 

 

Єгор Соболєв, фракція «Самопоміч»:


— У нас запитання до міністра внутрішніх справ: скільки скандалів має виникнути навколо його заступника Чоботаря, щоб він був відправлений у відставку. Скільки ще міліція Захарченка з його високопосадовцями залишатиметься в українській міліції після Євромайдану. У нас запитання до Генерального прокурора: коли ми дочекаємося подань на обраних до парламенту людей, про злочини яких ми говоримо вже не перший рік. У нас ще одне запитання до Генпрокурора: що за спецоперація готується до шостого червня для того, щоб такі люди, як Сергій Клюєв, Олена Лукаш, Дмитро Табачник отримали індульгенцію від Генеральної прокуратури і змогли спокійно почуватися в Європі. ЄС вже півтора року чекає, що українська прокуратура поставить запитання щодо цих панів про порушення ними закону. Чи у європейської прокуратури знову не буде інших шансів, як зняти з них санкції. Ми вимагаємо негайно ухвалити ці рішення від Генпрокурора. Величезне прохання до Головнокомандувача: скільки можна говорити про невідповідність Віктора Муженка його високій посаді начальника Генерального штабу? Ми чекаємо нових котлів, нових поразок?

 

 

Юрій Луценко, фракція «Блок Петра Порошенка»:


— Наш блок вітає дії Президента та уряду з посилення обороноздатності країни, це вже відчутно на фронті. Але ми закликаємо посилити жорсткість контролю вздовж лінії розмежування. Наполягаємо на створенні агентства реконструкції Донбасу, яке має невідкладно припинити торгівлю з окупантами в Криму і на сході, позбавити соціальних виплат тих, хто співпрацює із бойовиками, налагодити облік офіційних біженців, які проживають на окупованій території, користуючись українськими пільгами тощо. 

 

 

Андрій Деркач, група «Воля народу»:


— Вимагаємо негайного розгляду Верховною Радою законопроектів, від яких напряму залежить якість життя людей. А саме: №1086 стосовно виходу жінок на пенсію у віці 55 років; №1418 про підвищення відсотків мінімального розміру орендної плати за користування земельною ділянкою; №0901, прийнятий у першому читанні, з приводу посилення заходів боротьби з поширенням фальсифікації молочної продукції; №1481 щодо врегулювання питання спадщини. Пропонуємо також коаліції винести на розгляд парламенту спільну постанову про звільнення з посади міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі та міністра аграрної політики й продовольства Олексія Павленка. Якщо більшість не дійде згоди, наша депутатська група внесе ці питання в парламент самостійно.

 

 

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії:


— Питання землі завжди було надзвичайно важливим для країни. Сьогодні у вищих щаблях влади знову відновилися розмови про зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення, запровадження ринку землі, які начебто дадуть можливість залучити інвесторів. Я попереджаю українське суспільство: запровадження ринку землі — це злочин проти українського народу. Продаж землі — це остання чергова хвиля олігархізації суспільства. 
Фракція Радикальної партії категорично виступає проти продажу землі. Будь-яка нормальна людина продає не землю, а товар, вирощений на ній.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.