У Дніпропетровську відбувся VІ З’їзд Профспілки металургів і гірників України. Участь у ньому взяли 395 представників територіальних та первинних організацій ПМГУ з Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Харківської, Черкаської областей. Головою Центрального комітету Профспілки VІ З’їзд обрав Сергія Петровича Комишева.
Делегати З’їзду ухвалили Програму дій Профспілки металургів і гірників, в якій головними завданнями на найближчі п’ять років були визначені: реальне забезпечення кожного члена Профспілки робочим місцем, своєчасна виплата гідної заробітної плати, здорові і безпечні умови праці, надійний захист трудових і соціально-економічних прав членів Профспілки.
Найоптимальнішим шляхом досягнення цих цілей Профспілка вважає соціальний діалог з представниками державної влади та роботодавцями. Але якщо голос трудящих не буде почутий, ПМГУ готовий до участі у колективних трудових спорах і протестних діях.
Одноголосно учасниками VІ З’їзду було прийнято відкрите звернення «Ми вимагаємо встановлення справжнього миру» і низку резолюцій з вимогами до Президента країни, Кабінету Міністрів, Верховної Ради та роботодавців України щодо необхідності розвитку внутрішнього ринку металопродукції, забезпечення громадян України продуктивною зайнятістю, гідним рівнем зарплати, соціальною підтримкою.

 

 

 

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ VІ З’їзду Профспілки металургів і гірників України

«Ми вимагаємо встановлення справжнього миру»

VІ З’їзд Профспілки металургів і гірників України звертає увагу української влади й усього світового співтовариства на без перебільшення катастрофічну ситуацію, що склалася в соціально-гуманітарній і виробничій сферах внаслідок військово-політичного конфлікту на сході країни.
Велике горе, біль втрат уже прийшли в тисячі українських родин. Десятки тисяч родин втратили своє житло — воно розбите, спалене вибухами та пожежами. Війна руйнує підприємства і робочі місця, лікарні та школи.
Найтяжкі втрати внаслідок проведення бойових дій у 2014 році та на початку поточного року зазнала і металургійна галузь України.
Cтаном на 01.04.2015 року в роботі перебували 20 із 30 діючих доменних печей (67%), 6 мартенівських печей з 9 (78%) і 14 конвертерів з 21 (67%). Тривалий час не працювали найбільші підприємства сходу країни: «Донецьксталь», Єнакіївський металургійний завод, Алчевський металургійний комбінат, Донецький електрометалургійний та Донецький металопрокатний заводи, Алчевський, Донецький і Ясиновський коксохімічні заводи.
У 2014 році збитки металургійних підприємств становили 23,7 млрд. грн., а експорт металопродукції скоротився на 7,6%. У січні-лютому поточного року експорт зменшився на 32%, валютні надходження від нього — на 40,2% порівняно з відповідним періодом 2014 року.
Загрозлива ситуація в сфері зайнятості. За 2014 рік галузь втратила близько 25 тисяч робочих місць. Десятки тисяч металургів і гірників перебувають у вимушених простоях або працюють у режимі скороченого робочого часу. Різко знизилася реальна заробітна плата.
Нам добре відомо, що немає більшої трагедії, більшої несправедливості, ніж війна. Її необхідно зупинити!
Ми виступаємо за остаточне припинення вогню на сході України, щоб і далі не лилася кров, за реальне відведення всіх озброєнь на безпечну відстань, за безперешкодну доставку в постраждалі регіони гуманітарної допомоги, за виведення всіх незаконних збройних формувань, за забезпечення контролю над державним кордоном і відновлення територіальної цілісності України.
Мінські угоди не принесли, на жаль, стабільного миру. Це значить, що політиками не все зроблено для його досягнення.
Ми закликаємо президентів України та Росії, лідерів США і Європейських країн зробити все можливе, щоб виробити та реалізувати план мирного врегулювання військового конфлікту і зупинити смерть і руйнування.
Трудящим України не потрібна війна!
Ми вимагаємо встановлення справжнього миру!

РЕЗОЛЮЦІЯ VІ З’їзду Профспілки металургів і гірників України 

«Про ситуацію в ГМК України і необхідність розвитку внутрішнього ринку металопродукції»

VІ З’їзд Профспілки металургів і гірників України заявляє про крайню стурбованість ситуацією, що склалася у вітчизняному гірничо-металургійному комплексі (ГМК) і останнім часом набула граничної гостроти в умовах військово-політичного конфлікту на сході країни.
Протягом усіх років після здобуття Україною незалежності ця ситуація завжди була нестійкою і неодноразово змінювалася на протилежну: від кризової до відносно благополучної та навпаки. Синхронно з її динамікою мінялися і взаємини держави та бізнесу: від преференцій і активної підтримки до інертності і повної байдужності.
І все-таки в минулі роки вдавалося вирішувати окремі, переважно оперативно-тактичні, проблеми ГМК. Стратегічні ж — постійно відкладалися на потім і, як наслідок, — сьогодні перетворилися на дуже міцно закручений вузол. Як і два десятиліття тому, для галузі характерні: низький технологічний рівень виробництва; його висока ресурсо- і енергоємність; ординарний сортамент виробництва металопрокату; гранично низький рівень внутрішнього споживання та надмірна експортна залежність; гострі соціальні проблеми.
Ні проведення економічного експерименту в 1999-2002 роках, ні криза 2008-2009 років не виконали роль каталізатора для реформування ГМК, його серйозної модернізації, не спонукали бізнес до усвідомлення необхідності зміни моделі взаємин з державою і здійснюваної політики. Реальні обсяги інвестування бізнесу в технічне переоснащення і модернізацію (близько 25 доларів на тонну виплавленої сталі) непорівнювані з фактичними потребами підприємств і світовою практикою (близько 150 доларів на тонну виробленої сталі).
Разом із цим і в програмних документах Кабінету Міністрів України, і в «Стратегії сталого розвитку «Україна-2020», затвердженій Указом Президента України, не знайшлось місця для розробки стратегії розвитку ГМК як надважливої складової промислового комплексу країни. І це в умовах, коли колосальні обсяги повністю зношеного металофонду (близько 390 млн. тонн), а також наявність значних руйнувань в житловому секторі, господарській інфраструктурі, виробничому обладнанні підприємств на сході країни вимагають для його оновлення і відбудови значних обсягів споживання металопрокату.
Такий стан справ у ГМК став закономірним наслідком проведення попередніми та нинішнім урядами неефективної державної політики в промисловій сфері, ігнорування  проблем галузі і економічної безпеки держави.
З’їзд Профспілки заявляє, що далі так тривати не може. В умовах військово-політичного конфлікту держава й бізнес повинні усвідомити, що вони не опоненти, а партнери, і невідкладно вжити заходів назустріч один одному.
Учасники VІ З’їзду ПМГУ вимагають від Президента, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України:
— з метою оперативного розгляду та розв’язання існуючих сьогодні гострих проблем ГМК провести в 1 півріччі п. р. круглий стіл чи нараду уповноважених представників держави, бізнесу та Профспілки;
— для відновлення системної регуляторної ролі держави в економіці країни сформувати відповідну законодавчу базу, для чого розробити і ухвалити цього року законодавчі акти про державне стратегічне планування та про промислову політику в Україні;
— невідкладно розробити та затвердити загальнодержавну цільову економічну програму (стратегію) розвитку промисловості, складовими елементами якої повинні бути узгоджені між собою цільові економічні програми (стратегії) розвитку галузей промисловості, включаючи ГМК;
— з метою поетапної переорієнтації ГМК із зовнішнього на внутрішній ринок розробити та затвердити державну програму відновлення металофонду країни, яка передбачала б комплекс заходів щодо стимулювання попиту з боку металоспоживаючих секторів економіки;
— відновити Міністерство промислової політики України як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію сучасної державної промислової політики і має повноваження впливати на діяльність суб’єктів господарювання державного і приватного секторів.
З’їзд Профспілки звертається до власників і керівників підприємств галузі з вимогою виявити реальний економічний патріотизм, для чого:
— відмовитися від використання схем оптимізації податкових зобов’язань, інвестувати раніше виведені за межі країни капітали в технологічну модернізацію виробництва;
— враховувати пріоритетність загальнонаціональних інтересів;
— дотримуватися світових стандартів ведення соціально відповідального бізнесу, а також впроваджувати принципи виробничої демократії в сфері трудових відносин.
З’їзд заявляє, що в ситуації, що склалася, необхідно використати і застосувати позитивний досвід державно-приватного партнерства, накопичений у попередні періоди кризових загострень у ГМК.
Профспілка готова підтримати таке співробітництво і зі свого боку докласти необхідних зусиль для вирішення стратегічно важливих завдань переорієнтації ГМК на внутрішній ринок і його прискореної модернізації.

РЕЗОЛЮЦІЯ VІ З’їзду Профспілки металургів і гірників України

«Продуктивна зайнятість — основа економічного зростання, соціальної стабільності та добробуту»

Реалізація курсу на модернізацію країни неможлива без забезпечення конкурентної економіки, основою якої є інновації та продуктивна зайнятість. Проголошений владою перехід до наукомістких технологічних укладів та інноваційних виробництв в умовах відсутності інвестицій залишається декларацією. Внаслідок цього в Україні розвиваються виключно сфери діяльності, що потребують мінімальних знань і кваліфікації працівників, збільшується неформальна зайнятість, базисом якої є тіньова економіка.
Фактична деіндустріалізація країни лише протягом останніх п’яти років призвела до загального зменшення чисельності штатних працівників на 2,5 млн. осіб, з яких майже на 100 тисяч осіб зменшилась чисельність працюючих у гірничо-металургійному комплексі.
З метою зменшення витрат на виробництво для підвищення власної конкурентоспроможності власники галузевих підприємств постійно проводять реструктуризацію. В більшості випадків така реструктуризація відбувається не шляхом модернізації виробництва і впровадження новітніх технологій, а за рахунок зменшення чисельності працівників та витрат на персонал, зокрема шляхом застосування так званих гнучких форм зайнятості, аутсорсингу та аутстафінгу.
Натомість у світі жорстка конкуренція забезпечує перемогу та успішне майбутнє лише тим державам і компаніям, що здійснюють системні інвестиції в найбільш вартісний ресурс ХХІ століття — людину, зайняту продуктивною працею, яка завдяки цьому отримує гідні умови та рівень життя, забезпечує свої соціально-економічні та духовні потреби.
VІ З’їзд Профспілки металургів і гірників України вважає за необхідне:
— підтримати курс на модернізацію гірничо-металургійного комплексу і підвищення його конкурентоспроможності, як бази для підвищення рівня життя гірників і металургів та реалізації політики соціальної відповідальності бізнесу;
— вийти з пропозицією до органів державної влади щодо прийняття і реалізації, за участю профспілок і роботодавців, загальнодержавної програми підтримки модернізації гірничо-металургійного комплексу з метою створення нових високопродуктивних робочих місць;
— домагатись обмеження застосування залученої праці (аутстафінгу, аутсорсінгу, лізінгу), гнучкої зайнятості, недопущення використання прихованих трудових відносин;
— забезпечити недопущення масових вивільнень працівників без прийняття роботодавцем погоджених з відповідними виборними органами Профспілки заходів з упередження та мінімізації можливих негативних наслідків;
— забезпечити дотримання прав працівників на працю у випадках зміни організації виробництва (реорганізації реструктуризації, корпоратизації, перепрофілювання), форми власності (приватизації, передачі об’єктів з державної у комунальну власність), банкрутства, ліквідації підприємства;
— вимагати від роботодавців здійснення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників не рідше одного разу на п’ять років, розвитку неформального професійного навчання працівників, створення на підприємствах спеціальних цільових фондів професійного навчання, фінансування професійно-освітньої підготовки та перепідготовки працівників в обсязі не менше 3% фонду оплати праці;
— сприяти відродженню та впровадженню систем і практики наставництва на виробництві.
Забезпечення продуктивної зайнятості — мета щоденної роботи і принципової боротьби Профспілки металургів і гірників України за реалізацію прав людини праці на гідне життя!

РЕЗОЛЮЦІЯ VІ З’їзду Профспілки металургів і гірників України

«Соціальне забезпечення — невід’ємне право людини, гарантоване державою»

Система державного соціального страхування покликана забезпечувати реалізацію конституційного права громадян на матеріальне забезпечення в старості, в разі хвороби, повної чи часткової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття.
Свої дії соціальна правова держава має спрямовувати на підвищення матеріальних та духовних можливостей людини, необхідних для задоволення потреб її існування і розвитку. Разом з тим, з 2014 року Верховною Радою України прийнято низку законів, які погіршують соціально-економічний стан застрахованих осіб та їх дітей, пенсіонерів, ведуть до масового зубожіння населення.
Прийняті закони руйнують діючу систему соціального страхування, урізають та скасовують соціальні послуги, зокрема, повністю ліквідовано санаторно-курортне лікування та дитяче оздоровлення, суттєво зменшені розміри одноразових страхових виплат потерпілим на виробництві та їх сім’ям та інше.
Негативні зміни відбулися і в пенсійному страхуванні: не провадиться осучаснення пенсій, призупинено щорічне підвищення розмірів пенсій у зв’язку з темпами зростання заробітної плати, з 2015 року введено оподаткування пенсій, встановлено обмеження при виплаті пенсій працюючим пенсіонерам, і все це на фоні різкого зростання цін на продукти харчування, ліки та житлово-комунальні послуги.
Скорочуються робочі місця, збільшується кількість безробітних. Мінімальний рівень допомоги на випадок безробіття не досягає навіть розміру прожиткового мінімуму.
Погіршення матеріального стану працюючих та пенсіонерів призводить до збільшення видатків держави на виплату допомоги та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.
Нині існує необхідність удосконалення системи соціального страхування з метою більш адекватного реагування на потреби сьогодення та підвищення добробуту населення країни.
Учасники VІ З’їзду вимагають:
від Верховної Ради України:

1. Припинити негативну практику прийняття законів, що скасовують та звужують зміст та обсяг існуючих прав та свобод громадян.
2. Привести норми законів щодо соціального страхування до норм європейського права в рамках виконання Угоди про асоціацію України та ЄС;
— ратифікувати Європейську соціальну хартію (переглянуту) в повному обсязі, Європейський кодекс соціального забезпечення, Конвенції МОП №102 «Про мінімальні норми соціального забезпечення» та №117 «Про основні цілі і норми соціальної політики».
3. Ініціювати відновлення норм законів щодо:
— оздоровлення застрахованих осіб і їх дітей;
— фінансування заходів, передбачених державними цільовими програмами поліпшення стану безпеки, умов праці та виробничого середовища;
— перерахунку пенсій та страхових виплат для потерпілих на виробництві на коефіцієнт темпів зростання середньої заробітної плати в Україні.
від Кабінету Міністрів України:
Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроекти:

1. Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо:
— зміни порядку зарахування та проходження коштів Фонду соціального страхування через казначейські рахунки;
— затвердження бюджету Фонду соціального страхування правлінням Фонду;
— відновлення часткового фінансування за рахунок коштів соціального страхування санаторно-курортного лікування застрахованих осіб, оздоровлення дітей, часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв;
— відновлення норми про щорічне (з 1 березня) підвищення страхових виплат потерпілим на виробництві у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати в Україні.
2. Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо:
— відновлення дії частини другої статті 42 Закону щодо щорічного (з 1 березня) підвищення пенсій у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати в Україні та з урахуванням інфляції;
— звільнення Пенсійного фонду від невластивих видатків, які повинні здійснюватись за рахунок інших джерел фінансування.
3. Розробити механізм осучаснення «старих» пенсій з урахуванням нового показника середньої заробітної плати в Україні та страхових виплат для потерпілих, віднайти необхідні для цього кошти.

РЕЗОЛЮЦІЯ VІ З’їзду Профспілки металургів і гірників України

«Металургам і гірникам — гідний рівень заробітної плати»

VІ З’їзд Профспілки металургів і гірників України зазначає, що за минулі п’ять років рівень середньої заробітної плати на підприємствах галузі збільшився майже у два рази. Разом з тим Центральний комітет констатує, що досягнутий рівень заробітної плати, як і раніше, недостатній для відшкодування витрат на відтворення трудових ресурсів, забезпечення гідного рівня життя працівника і його родини. Подальше падіння реальної заробітної плати в 2014 і на початку поточного року ще більше посилило цю проблему.
Державним бюджетом України на 2015 рік укотре заморожені на рівні грудня 2013 року основні державні соціальні стандарти та гарантії — прожитковий мінімум і мінімальна заробітна плата, а їх заплановане в грудні 2015 року підвищення не компенсує навіть на третину рівень інфляції 2014-2015 років.
Сьогодні мінімальна зарплата становить менше 50 доларів США, що втричі нижче за визначений ООН рівень злиденності, який дорівнює п’яти доларам на день.
При цьому постійно зростають витрати на транспорт, електроенергію, оплату житла, ціни на продукти харчування, ліки і предмети першої необхідності.
Обрана державою політика не тільки призводить до зростання бідності, а й стримує можливості договірного регулювання заробітної плати.
Роботодавці, прикриваючись кризою і збільшенням витрат на виробництво продукції, заощаджують насамперед на фонді оплати праці.
Такий стан справ є неприпустимим.
Делегати З’їзду, представники більш як 330 тисяч членів Профспілки металургів і гірників України, заявляють, що державі та роботодавцям час почати реальну, а не декларативну боротьбу з бідністю для усунення гігантського розриву між українськими та європейськими стандартами життя. Людина, яка працює, не повинна бути бідною!
Учасники VІ З’їзду вимагають від Президента України та Верховної Ради України:
— негайної індексації мінімальної заробітної плати на індекс інфляції 2014 року та 1 кварталу 2015 року;
— встановлення економічно обґрунтованої мінімальної заробітної плати, що дає працівникові можливість не тільки відтворювати робочу силу і забезпечувати утримання родини, а й одержати гідну пенсію в старості. Саме зростання реальної заробітної плати повинно забезпечувати платоспроможність і розвиток внутрішнього ринку товарів і послуг;
від роботодавців:
— введення ефективної та справедливої системи перерозподілу доходів між ними і найманими працівниками, скорочення диференціації в оплаті праці вищого менеджменту і простих працівників, щорічного забезпечення зростання реальної заробітної плати.
З’їзд закликає всі організаційні ланки Профспілки наполегливо домагатися зростання реальної заробітної плати працівників галузі, які по праву мають стати основою середнього класу в Україні.

Центральний комітет Профспілки металургів і гірників України.
 


Учасники З’їзду обговорили низку резолюцій.

 

Президія VІ З’їзду Профспілки металургів і гірників України. На трибуні Комишев Сергій Петрович. За столом (зліва направо): Лєхов Микола Петрович, Рябко Олександр Іванович, Гавриленко Валерій Миколайович, Рой Олександр Іванович, Дубіль Віталій Петрович, Осовий Григорій Васильович.

 

Під час мітингу-протесту.


Фото надані  інформаційно-аналітичним відділом ЦК ПМГУ.