Канцлер ФРН Ангела Меркель учора приймала Президента України Петра Порошенка. Під час зустрічі лідери двох країн обговорювали українські питання: хід виконання Мінських угод, і в цьому контексті — ситуацію на сході країни, а також економічні та фінансові проблеми, реалізацію реформ.
Візит українського лідера короткочасний, бо через Берлін він прямував до Ахена, де плановано зустрічі з європейськими політиками. Вони прибули до цього міста, що на кордоні Бельгії та Голландії, на церемонію вручення традиційної премії імені Карла Великого, лауреатом якої цьогоріч став президент Європарламенту Мартін Шульц.
Перед візитом Петра Порошенка Ангела Меркель провела переговори з російським президентом Володимиром Путіним. Під час прес-конференції канцлер без будь-якої дипломатії заявила, що саме хазяїна Кремля вона вважає причетним до війни в Україні, а анексію Криму Росією назвала злочинною та протиправною.
Утім, як і досі, Меркель наполягає на мирному врегулюванні збройного конфлікту, та запевняє, що уряд робитиме й надалі усе для відновлення територіальної цілісності й незалежності України. Єдиним засобом для цього вона вважає виконання Мінських угод: «Немає гарантії успіху, але й немає іншого шляху. Тому ми маємо й надалі працювати у цьому напрямку». Канцлер закликала Путіна зробити все можливе для мирного врегулювання кризи. Правда, поки що дійти згоди в цьому питанні не вдалося.
Тим часом чимало політиків і експертів німецьких ЗМІ саме Путіна вважають причетним до агресії проти України та переймаються пошуком шляхів виходу з кризи і впливу на московського лідера.
Оглядач Гессішер Рундфунк Алоїс Тайзен розмірковує: «Мета Росії зрозуміла — Україна не має вийти з-під впливу Кремля і визначати незалежно та самостійно свій шлях. Як може діяти у цьому випадку Захід? Військовим шляхом — ні. Самої дипломатії не вистачає. Тож без тиску Путіна не переконати. А він, у свою чергу, закидає уряду України, ніби той морить голодом власний народ на сході, знищуючи його. Хто говорить так, як Путін, зважаючи на Голодомор, влаштований сталінським режимом в Україні, у результаті чого було плановано знищено мільйони українців, той шукає виправдання для ведення війни».
На такому тлі відбувалися переговори Меркель і Порошенка. Щось напевне сказати про домовленості поки неможливо, бо на час підготовки матеріалу до друку вони ще не були оприлюднені. Про це читайте у наступному числі «Голосу України».

Берлін.