Оксана Крохмалюк (на знімку) із селища Демидівка на Рівненщині за півроку скинула 66 кілограмів. Причому, як сама зазначає, розумно, свідомо, наполегливо і, головне, без шкоди здоров’ю.

— Мати зайві кілограми дуже важко, — каже Оксана Крохмалюк, — а вони в мене додавалися після народження кожного із трьох синів, які, до речі, при народженні були теж нівроку — вагою від 4 до 4,5 кілограма. Загалом я ніколи не комплексувала від повноти, але якось піймала себе на думці, що подальше поправляння може стати шкідливим для здоров’я. Тому вирішила худнути. Тут я зробила ставку на салати. Особливо з капусти, заправлені оливковою олією та приправлені морською сіллю, бо така сіль не затримує воду в організмі. Приготувавши вранці салат, ділила його на порції, з’їдала їх протягом дня. Точніше, до обіду. Це був мій другий важливий принцип — їсти тільки до другої години дня. Чому? Бо саме в цей період їжа засвоюється найкраще. По-третє, повністю відмовилася від свинини, консервації, смаженого та борошняного, картоплі. З пересторогою поставилася до яблук, які збуджують апетит. Натомість віддавала перевагу усіляким кашам, ківі та грейпфрутам, вирощеним вдома овочам, молочній та кисломолочній продукції. У моєму раціоні були також яйця, сири. Споживала інколи м’ясо кролика, варену рибу, але відчула, що вона не надто сприяє схудненню. Запровадила також розвантажувальні дні на самій воді. З чаїв дозволяла собі лише зелений, куплений в аптеці. Таке обмеження, звичайно, давалося дуже важко. Бо готувала для всієї сім’ї і мала спокусу почастувати тими стравами. Але стримувалася. За шість місяців я скинула 66 кілограмів.
З висоти власного досвіду Оксана Крохмалюк радить тим, хто прагне скинути зайву вагу, обов’язково снідати, і сніданок має бути легким і ситним. Їсти варто щонайменше тричі на добу. Перевагу віддавайте нежирній їжі, для її приготування використовуйте рослинні олії. Уникайте вживання солодощів, цукру, вершків, солі, алкоголю, пива та вина. Пийте багато чистої води (до восьми склянок на день), а також молоко, кефір і йогурт. Вживайте свіжі фрукти, овочі, приготовлені на пару. Окрім того, в меню має бути житній хліб. Бажано обмежити час вживання їжі — приміром, не пізніше шостої години вечора. Не забувайте про прогулянки на природі. Радійте життю. І неодмінно пам’ятайте: правильне харчування — це спосіб життя, а перед початком будь-якої дієти обов’язково порадьтеся з лікарем.

Млинів 
Рівненської області.

Фото автора.