Президент України Петро Порошенко перебував з дводенним робочим візитом у Берліні

Канцлер ФРН Ангела Меркель приймала Президента України в офісі свого відомства (на знімку). Прес-конференція глав держав після переговорів не передбачалася. Тому вони виступили із заявами перед їх початком, окресливши теми, що їх мали обговорювати під час зустрічі. Як і досі, йшлося про реалізацію Мінських угод, ситуацію на Донбасі та втілення задекларованих урядом України економічних реформ. І Канцлер ФРН, і український Президент констатували, що не вдалося досягти чи не найголовнішої умови Мінських домовленостей — припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії розмежування.

Через це в зоні конфлікту й досі гинуть не лише вояки, а й цивільні, а в полоні у сепаратистів перебуває понад 400 заручників, повідомив Петро Порошенко, який уже вкотре наполегливо вимагає беззаперечного дотримання Мінських домовленостей. Так само, як і Ангела Меркель, котра вважає їх основою для пошуку шляхів мирного врегулювання конфлікту на сході України, базою, на якій політики мають діяти. Вона також занепокоєна тим, що режим припинення вогню дотримується не повною мірою.
Канцлер запевнила Петра Порошенка, що ФРН разом із Францією, які є гарантами виконання умов «Мінська-2», зроблять усе можливе, щоби допомогти Україні на шляху до економічного успіху та миру. Ангела Меркель назвала двосторонні відносини Німеччини та України щонайкращими. Вона запевнила: уряд ФРН намагається допомагати економічній перебудові в Україні. Тому постійний обмін думками та спілкування керівників обох країн відбуваються «надзвичайно інтенсивно».
Що стосується реалізації економічних реформ, задекларованих урядом України, то і Захід, і Німеччина чекають їх швидшого втілення. Натомість Петро Порошенко дав зрозуміти, що політичними та економічними аспектами врегулювання конфлікту на Донбасі можливо буде займатися після того, як удасться домогтися дотримання перемир’я, відвести важкі озброєння від лінії розмежування, а спостерігачі ОБСЄ одержать доступ на військові об’єкти сепаратистів для контролю за кордоном з РФ, аби запобігти поставкам зброї бойовикам.
Перед від’їздом Петра Порошенка до Берліна прес-служба глави держави повідомила також про його намір порушити питання — уже вкотре — про застосування на Донбасі сил миротворчої місії. Але й цього разу Берлін до реалізації такої ідеї був налаштований скептично. Можливо, привернути до неї увагу Президенту вдалося учора під час зустрічей з європейськими лідерами на церемонії вручення премії імені Карла Великого президенту Європарламенту Мартіну Шульцу, куди він був запрошений як гість.

Берлін.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).