У Ватикані узгодили текст договору щодо офіційного визнання держави Палестина і укладуть з нею дипломатичні відносини. Це сталося за кілька днів до суботньої зустрічі Папи Римського з палестинським лідером Махмудом Аббасом.

Палестинський уряд привітав такий крок. «Ми дуже раді визнанню держави Палестина з боку Ватикану. Ми розцінюємо це як позитивне зрушення — не тільки в політичному плані, а й на моральному, на загальнолюдському рівні», — цитує представницю палестинського уряду Ханан Ашраві Euronews.
Ізраїль, у свою чергу, заявив, що таке рішення «не сприяє мирному процесу і віддаляє палестинське керівництво від того, щоб повернутися до прямих і двосторонніх переговорів». У міністерстві закордонних справ країни висловили своє розчарування.
Договір є першим легальним документом, узгодженим між Папським Престолом і палестинцями. На думку експертів, Ватикан прагне посилити вплив на регіон, який останнім часом потерпає від агресії ісламістів. Раніше за визнання державності Палестини висловилися країни ЄС. Водночас Ізраїль та Сполучені Штати дотримують протилежної точки зору.