На Херсонщині дедалі гостріше відчувається дефіцит транспорту для підвезення дітей до сільських та селищних шкіл з тих населених пунктів, де навчальних закладів немає. Аби вирішити проблему, місцевій владі доводилося орендувати 11 автобусів, але з початком АТО два автобуси та «вахтівку» мобілізували, і нестача техніки стала ще дошкульнішою. Педагоги ж вважають: якщо держава забирає потрібний їй транспорт, то повинна вживати заходів для покриття його нестачі.


Втім, мобілізація транспорту докотилася й до профтехучилищ, від яких військкомати вимагають поділитися на користь армії вантажівками та важкою будівельною технікою. В ПТУ відмовити не можуть, але нагадують: вилучення техніки вдарить по навчальному процесу.


Власкор «Голосу України» звернувся з цим питанням до обласного військового комісара. Полковник Сергій Кока відповів, що значна кількість приватних підприємств ухиляється від виконання вимог з мобілізації техніки. Ефективних засобів впливу на таких бізнесменів у законодавстві не передбачено. От і доводиться йти шляхом найменшого спротиву, «позичаючи» авто у державних та комунальних структур. Але ж їхні витрати хтось таки має відшкодовувати!


Херсонська область.