Наприкінці квітня в Ташкенті відбулася Міжнародна конференція на тему: «Роль профспілок у забезпеченні гарантій прав громадян на гідні умови праці: досвід Узбекистану». В її роботі взяли участь делегації Міжнародної організації праці, Міжнародної конфедерації профспілок, глави представництв міжнародних організацій, акредитованих в Узбекистані (ПРООН, ЄС, ОБСЄ, ЮНІСЕФ), керівники та фахівці з Німеччини, Данії, Казахстану, Китаю, Литви, Росії, Франції, депутати Законодавчої палати й члени Сенату Олій Мажліса, представники державних і громадських структур.

Учасників форуму ознайомили з досягненнями Узбекистану в сфері забезпечення зайнятості населення, розширення систем соціального захисту громадян, забезпечення дієвого контролю в сфері праці, удосконалювання конструктивного соціального діалогу між державою, роботодавцями й профспілками. Також їм було представлено інформацію про можливості, надані профспілкам Узбекистану для здійснення своїх функцій із забезпечення гарантій прав працівників на гідні умови праці.
На заході зазначалося, що здійснювана в Узбекистані під керівництвом Президента Іслама Карімова сильна соціальна політика служить важливим чинником створення гідних умов праці й розвитку системи соціального захисту. Наголошувалося, що в Узбекистані повністю забезпечено трудові права громадян і право на гідну оплату праці. На підприємствах, в організаціях і установах на основі колективних договорів, що підписуються між профспілковими комітетами й роботодавцями, здійснюється робота зі сприяння зайнятості, створенню безпечних умов праці.
Представники міжнародних організацій особливо відзначили, що налагоджений конструктивний соціальний діалог між державою, профспілками й роботодавцями служить посиленню соціального захисту трудящих. Зокрема, заступник генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Яап Вінен повідомив, що нині МКП активно співробітничає з Федерацією профспілок Узбекистану, яка демонструє щирий інтерес до реалізації законодавчої бази республіки в сфері захисту праці.
— Сподіваюся, що підсумком подібних плідних зв’язків стане вступ Федерації до Міжнародної конфедерації профспілок, оскільки ці дві структури поєднує спільна мета — захист і забезпечення прав працюючої частини населення, — заявив він.
Головний фахівець МОП Сергеюс Гловацкас зауважив, що стало гарною традицією щорічне проведення подібних заходів. «Ця конференція підбиває логічний підсумок виконаній за минулий рік інтенсивної спільної роботи Узбекистану й Міжнародної організації праці. Зокрема, важливою подією стало підписання між вашою країною та МОП «Програми з гідної праці в Республіці Узбекистан на 2014—2016 роки».
С. Гловацкас також відзначив, що активну взаємодію з Федерацією профспілок Узбекистану буде продовжено. І насамперед — робота над реалізацією Державної програми з гідної праці. На його думку, досвід Узбекистану в забезпеченні гарантій прав громадян на гідні умови праці необхідно розповсюджувати на весь регіон Центральної Азії.
З такою думкою погоджується і представник Загальної конфедерації праці Франції П’єр Кутаз: «Особливої уваги заслуговує робота з удосконалення трудового законодавства в Узбекистані, — вважає він. — Прикметно, що чисельність профспілкового руху Узбекистану — понад 6 мільйонів людей. У Франції членство в профспілках невелике. Дуже імпонує той факт, що на чолі такої масової громадської організації, як Рада Федерації профспілок Узбекистану, стоїть жінка. Незважаючи на те, що Загальна конфедерація праці Франції — одна з найстаріших організацій, що захищають права трудящих нашої країни, і існує вже більш як століття, ми усе ще не змогли досягти цього».
Прес-секретар виробничої профспілки ІG Metal (Німеччина) Марліс Бріджит Даане вважає, що подібні заходи дозволяють установлювати ефективні мости співробітництва між профспілковими організаціями різних країн.

За матеріалами ІА «Жахон».