Народні депутати від «Народного фронту» та міжфракційного депутатського об’єднання «Самооборона Майдану» провели рейд на півдні України і виявили в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях факти системної контрабанди нафтопродуктами, що призводить до величезних втрат українського бюджету. Про це заявив на брифінгу в парламенті Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій.
За його словами, виявлено факти, коли нафтопродукти перевозяться на окуповані території через українські порти та українську територію.


Парубій повідомив, що як Перший заступник Голови Верховної Ради направив звернення до всіх інстанцій силових органів — Генпрокуратури, МВС і СБУ, а також у портах південних областей України організовано спільні блокпости «Самооборони Майдану» та правоохоронних органів для зупинки та виявлення контрабандних товарів, які через російську територію потрапляють в Україну. Парубій також відзначив, що під час рейдів виявили дві ключові проблеми в цій сфері: відсутність ефективної діяльності українських правоохоронних органів, з приводу чого депутати звернулися до Генпрокуратури, МВС і СБУ, а також виявлено прогалину в українському законодавстві — адже за контрабанду передбачено лише адміністративну відповідальність.


Депутати з об’єднання «Самооборона Майдану» зареєстрували у парламенті законопроект №2840, який передбачає запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду та більш жорсткі санкції, розширення видів товарів, за контрабанду яких наступає кримінальна відповідальність.


У свою чергу, народний депутат від «Народного фронту» Микола Величкович розповів про тіньові схеми, які діють через порти в Одеській та Миколаївській областях: перша схема — коли на територію порту за митними документами заходить невеликий танкер для перевезення невеликого обсягу нафтопродуктів, наприклад, 500 тонн. А насправді нафтопродукти завозяться десятками тисяч тонн. Друга — коли в нейтральних водах швартується великий танкер — на 30—40 тисяч тонн — до нього підходять з території України інші малі судна, які невеликими порціями — по 300—400 тонн —вивантажують нафтопродукти і завозять в різні порти, в яких немає нафтоперевалочних терміналів. Водночас депутат запевнив, що ці схеми «нині під контролем» — у Миколаївській та Одеській областях діють спільні пости «Самооборони Майдану» та правоохоронних органів, що привело до перших результатів та порушення кримінальних справ і проваджень, які вже внесено до реєстрів досудового слідства.