Прибудинкова територія та земля, на якій стоїть будинок, визнаватиметься як об’єкт спільної власності мешканців багатоквартирного будинку. А Кабінет Міністрів має розробити порядок визначення кордонів прибудинкових територій. На цьому наголосила на брифінгу народний депутат від «Самопомочі» Альона Бабак, коментуючи прийнятий парламентом проект закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».


Альона Бабак відзначила, що відтепер усі власники житла у багатоквартирних будинках матимуть можливість реалізувати свої права як власники, у повному обсязі. Усі власники квартир, не залежно від того, чи створено об’єднання співвласників, матимуть можливість вибрати управителя, торгуватися разом із ним за ціни на житлово-комунальні послуги, приймати рішення щодо здачі в оренду приміщень у будинку, ремонту даху, обслуговування прибудинкової території тощо.


«Усі ці рішення тепер будуть повним правом власників житла, — сказала депутат. — До цього часу неможливо було це зробити, бо законодавство вимагало від власників стовідсоткової згоди щодо будь-якого питання, яке стосується управління будинком. Тепер для того, щоб вирішити, чи потрібно надалі співпрацювати з ЖЕКом, необхідно створити ініціативну групу, зібратися на загальних зборах і вирішити, з якою обслуговуючою організацією працювати».