Ретро-машина, яка зійшла з конвеєра шістдесят років тому й історія якої напряму пов’язана з маршалом Георгієм Жуковим, з’явилася нещодавно в селі Береги Млинівського району на Рівненщині. Власниками раритету стали мешканці села, тесть із зятем Олександр Мислінський та Олег Сав’юк — пристрасні любителі техніки, історії, старовини.

Раритет — це автомобіль ЗІМ, випущений у 1955 році. Приглянулося авто берегівцям в одному із сіл на Рівненщині. Щоправда, автомобіль уже не використовувався, стояв, як то кажуть, на приколі.
— Давно хотілося придбати якесь старе авто, вже списане, і власноруч повернути його до життя, — каже Олександр Мислінський. — Цю ідею підтримав мій зять Олег. Відтак, почувши, що в однієї господині є старий ЗІМ, поїхали на оглядини. Машина стояла у старому дерев’яному гаражі, де обвалився дах. Її вигляд був не вельми привабливий. Іржава, з обдертим салоном, з іншими вадами. Утім, нас потішило, що кузов без деформацій і що фактично на 90 відсотків у машині все заводське. Тож вирішили купити автівку. Зійшлися в ціні. А вже потім почали мудрувати, як зробити з колишньої «красуні» теперішню «лялечку».


Цікава й історія раритету. У 1980 році ЗІМ отримав прописку на Рівненщині в родині одного священика, звідкіля берегівці й викупили авто. А пригнали його з Прибалтики — від родичів маршала Жукова. Литовці з гордістю заявляли, що саме від воєначальника, з яким підтримували тісні родинні стосунки, отримали машину в користування. А самому Георгію Костянтиновичу вона дісталася як презент. За цим презентом, ймовірно, стоїть той факт, що в середині 50-х років минулого століття в колишньому Союзі було розпорядження давати військовим у разі отримання звання Героя винагороду не грішми, а престижними автомобілями. А Жуков, як відомо, в 1955 році отримав свою четверту Золоту Зірку. Ймовірно, що Жуков не мав потреби у транспорті, то й, можливо, передав нагородне авто родичам.


— Звичайно, історичний багаж машини — це як ще один магніт до її привабливості, — розповідає Олександр Мислінський, — але нас більше цікавило, чи вдасться повернути їй первісний вигляд, чи їздитиме вона. Прикинувши об’єм ремонтних робіт, стало зрозуміло: власноруч не все вдасться зробити. Втім, трапився земляк, який ремонтує старі «Волги». Домовилися з ним, що допоможе облаштувати машину ззовні. Зробив він це справді класно. А в усьому іншому довелося покластися на власне вміння. В тому числі і з ремонту та запуску двигуна, на якому, до речі, стояла свинцева заводська пломба. Уже й обкатали машину. Вона легко «вижимає» швидкість сто кілометрів на годину. Єдина незвичність: у бак потрібно заливати пальне з низьким октановим числом. Зрештою, двигун розрахований саме на колишню марку бензину 72. А об’ємом він — 3,8 літра. Має шість циліндрів. Одне слово, апарат непоганий, сильний. А головне, що й на шістдесятому році справно працює.


У намірах брегівських реставраторів — зробити із ЗІМа діючий раритет. Щоб ним, приміром, було за честь і молоду до вінця підвезти, й іншу радісну оказію обслужити, і водночас козирнути одним з найстаріших та найпривабливіших автомобілів. Для цього майстрам залишається ще зробити внутрішню обшивку авто — в такому стилі, що й колись.

 


Прикметно також: ЗІМу в Берегах уже й пару підібрали, щоб наодинці не сумував у гаражі. Та ще яку! Машину, на 15 років старшу. Це американський джип підвищеної прохідності «Вілліс» випуску часів Другої світової війни. Він також «завалявся» в одному з господарств і його, давно спланованого на металобрухт, також запримітили берегівці. Залишається лишень взятися за його відновлення.


Рівненська область.

60-річний ЗІМ.

 

Олександр Мислінський уже обкатав раритет.


Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.