Футбол. Ліга Європи. 1/2 фіналу. Матчі у відповідь.
«Фіорентина» (Італія, Флоренція) — «Севілья» (Іспанія). 0:2. Голи: Бакка, 22, Каррісу, 27. На 67-й хвилині Іличич («Фіорентина») не реалізував пенальті. Перший матч — 0:3.
«Севілья» грала в такому складі: Ріко, Коке, Каррісу, Колодзейчак, Тремулінас, Мбіа, Кригов’як, Відаль, Банега (Іборра, 55), Вітоло (Рейєс, 74), Бакка (Гамейро, 70). Тренер — Унаї Емері.

***

«Дніпро» (Україна, Дніпропетровськ) — «Наполі» (Італія). 1:0. Гол: Селезньов, 58.
Перший матч — 1:1.
«Дніпро»: Бойко, Федецький, Дуглас, Чеберячко, Матос, Канкава, Федорчук, Лучкевич (Матеус, 67), Ротань, Коноплянка (Бруну Гама), Селезньов (Калинич, 75). Тренер — Мирон Маркевич.
«Наполі»: Андухар, Маджо, Альбіоль, Брітос, Гулям, Лопес (Енріке, 79), Інлер, Кальєгон, Габб’ядіні (Гамшик, 55), Інсіньє (Мертенс, 61), Ігуаїн. Тренер — Рафаель Бенітес.
Рефері — Мілорад Мажич (Сербія).
Київ. НСК «Олімпійський». 62 344 глядачі. 11 градусів. Дощ.
Ми тепер переживаємо неабияке піднесення, адже сталася грандіозна подія — наш клуб вийшов до фіналу престижного євротурніру! Дніпропетровці заслуговують найбільшої похвали за мужність, самовідданість, незламність, за величезне бажання перемогти. Під дощем і за заповнених трибун головного стадіону країни «Дніпро» кував цю, мабуть, найзнаковішу перемогу в своїй історії.
Звичайно, ми дуже сподіваємося на продовження цієї чарівної історії на стадіоні «Національному» у Варшаві, де 27 травня відбудеться фінал Ліги Європи. В ньому зійдуться український «Дніпро» та іспанська «Севілья», котра тричі вигравала цей турнір. Востаннє тріумфувала в попередньому розіграші.
Підопічні Мирона Маркевича не закривалися в обороні, а намагалися йти вперед. І не наскоками, а прагнули розігрувати комбінації. Звичайно, не все в їхніх діях було бездоганним. Але все це відходить на другий план порівняно з результатом, досягнутим господарями.
Хоча рахунок мали відкрити гості, коли зблизька бив лідер атак «Наполі» Ігуаїн. Але врятував Бойко. Упевнена і врівноважена гра воротаря позитивно вплинула на його партнерів. Ще одного разу Денис продемонстрував найвищий клас, коли на 28-й хвилині, витягнувшись у струну в польоті, наш воротар блискуче парирував удар головою в дальній кут того самого Ігуаїна.
Та й господарі одного разу, як ніколи, були близькі до успіху. Небезпечного удару в дальній кут з лінії карного майданчика з-під оборонця завдав Селезньов. І тепер уже на висоті був Андухар, котрий парирував цей постріл на кутовий.
Одразу після перерви був знову наш момент. Селезньов утік від опікунів і вийшов на «побачення» з воротарем, зробив паузу і віддав на Лучкевича, котрий перебував ще в ліпшому положенні. Та, на жаль, той не влучив.
Однак вже невдовзі Селезньов, котрий у цій зустрічі виконав колосальний обсяг роботи, надолужив згаяне. Після бездоганної передачі від Коноплянки потужний форвард «Дніпра» вирвався з обіймів Брітоса і влучно пробив головою під поперечину — 1:0!
Після цього гості з усіх сил почали тиснути на позиції нашої команди, котра самовіддано оборонялася. Однак і від контратак не відмовлялася. А головне — втримала переможний рахунок і стала фіналістом!

***

Рафаель Бенітес:
— Ми мали багато можливостей забивати. Кажу про обидва матчі. Могли вигравати й сьогодні. Але такий він футбол, що успіх не завжди на твоєму боці.
Не щодня доводиться грати на такому стадіоні за шаленого тиску трибун і великої відповідальності. Але, попри це й суддівські помилки, ми припустилися багатьох похибок перед воротами суперника, що в результаті не дало нам забити потрібні м’ячі.
Ми добре розуміли, що маємо справу з добре навченою командою, яка чудово діє в обороні й має свою зброю в атаці. Але дуже вплинув пропущений гол. Після цього ми так і не змогли реалізувати свої моменти.

***

На запитання журналістів відповідав зморений, але дуже щасливий Мирон Маркевич.
— Як оціните роль трибун у перемозі і як прокоментуєте події після матчу, коли натовп висипав на поле?
— Те, як нас сьогодні підтримували, — то найвищий клас. Я дивився на стадіон і розумів — ми не маємо права підвести вболівальників, котрі прийшли нас підтримати. Отже, сьогодні ми грали для людей. Особливо — для тих бійців, які нині в АТО. Я впевнений, що вони дивилися нашу зустріч. Отож, хлопці, то і для вас насамперед.
Ну а те, що трапилося після матчу, — цілком зрозуміло. Не щодня українська команда виходить до фіналу Ліги Європи, тому людей можна зрозуміти.
— Згадуючи перший матч і гол Селезньова, чи погодитесь, що «Дніпрові» багато в чому поталанило?
— Без везіння немає футболу, і в чомусь команді просто таланить. Так, у першому поєдинку, можливо, до нашого гола є запитання. Але сьогодні ми побачили іншу картину й інший результат. Вони свідчать, що «Дніпро» заслужив місця у фіналі. Хоча скажу теплі слова на адресу «Наполі». Ця команда має боротися за чемпіонство в Італії і завжди перебувати на провідних ролях в єврокубках.
— Як мотивувати команду на фінал після такого матчу?
— Фінал — особлива подія. Тому докладемо якнайбільше зусиль для перемоги. Проведемо ще більшу підготовку, щоб показати якісний футбол і мати ще кращий вигляд, ніж сьогодні. Ну а з мотивацією проблем не буде — хлопці самі розуміють, який це за матч і що стоїть на кону.
— У неділю «Дніпро» на цьому стадіоні зіграє з «Динамо» матч чемпіонату. Чи побачимо ми в тому поєдинку таку саму гру ваших підопічних, як сьогодні?
— Мене цікавить тільки фінал Ліги Європи...

***

Наставник «Дніпра» вже увійшов до історії українського футболу. Він перший вітчизняний тренер, який вивів свою команду до фіналу європейського клубного турніру за часів незалежності України.

 

Євген Коноплянка (праворуч).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.