Луцькі депутати знову капітулювали перед підприємцями, які прийшли перед початком чергової сесії до міської ради з вимогою продовжити облспоживспілці термін оренди землі для Центрального ринку.

 

 

Майже двадцять років у Луцьку йдеться про винесення Центрального ринку на околицю міста, оскільки він розсадник антисанітарії, псує вигляд його історичної частини. Торговельні павільйоні, лотки і контейнери ринку, вважають багато лучан, аж ніяк не гармонують із вежами і оборонними мурами замку Любарта, середньовічними культовими спорудами, старовинними кам’яницями.


Однак підприємці, вкотре вже прийшовши під стіни міської ради, пояснюють: добиваються, щоб ринок не закрили, адже у цьому разі понад 2000 осіб залишаться без роботи та засобів до існування. Однак це не так. У південній частині міста, в районі вулиці Львівської, щоб забезпечити робочими місцями підприємців, ще кілька років тому споруджено Новий ринок. Але ж хто без бою перебереться з-під замка на околицю?!
Тож у цій ситуації аргументи працівників Центрального ринку звучать непереконливо. Радше, йдеться не про робочі місця, а про їх зручне розташування, навіть на шкоду іміджу міста, всупереч архітектурній доцільності.
Як і передбачалось, депутати і насамперед міський голова Микола Романюк не встояли перед натиском підприємців, продовживши облспоживспілці ще на два роки договір оренди на землю під Центральним ринком. До речі, ще в січні засновник благодійного фонду «Новий Луцьк» колишній народний депутат-мажоритарник, а нині голова Одеської ОДА Ігор Палиця під час зустрічі з волинськими журналістами критично оцінив позицію Миколи Романюка стосовно Центрального ринку. На його думку, по-перше, така архітектурна потвора в історичній частині міста не може існувати, по-друге, ринок має бути в комунальній власності і приносити мільйонні прибутки не облспоживспілці, а громаді Луцька. Це саме стосується й найбільшого в Луцьку Завокзального ринку.


У популярному в Луцьку інтернет-виданні «Волинські новини» ще напередодні сесії висловили припущення, що Микола Романюк побоїться напередодні виборів піти на конфлікт із підприємцями Центрального ринку. Так і сталося. Однак чи ця обставина з часом не зіграє проти самого Миколи Ярославовича? Адже більшість користувачів цього видання категорично висловилися проти сучасного стану Центрального ринку, який, на їхню думку, став «справжнім гадючником» у місті, його соромом.


— У такому вигляді, як нині, це справжній «гадючник» і там йому не місце, пише користувачка Катерина. — Мешканцям сусідніх будинків можна тільки поспівчувати. Знайдіть старі фото, який це спочатку мало вигляд — акуратненький чистенький продуктовий базарчик із квітниками. До речі, а чому не провести щось на зразок міського опитування про перенесення Центрального ринку? Це було б справедливо.
— Давно пора ту клоаку в центрі міста закрити, — пише Лучанин. — Стосовно того, що ніхто на Новий ринок не їздитиме — неправда, бо з транспортом там жодних проблем, та й умови торгівлі такі, яких немає на жодному луцькому ринку. Така само істерія свого часу була з перенесенням ринку від торгового комплексу «Ювілейний», але про це вже ніхто не згадує. Зрештою, це потрібно зробити і заради туризму, бо такий безлад у старій частині міста соромно комусь і показувати.


— Геть гадючник з-під замку, — грізно висловлюється Анонімус.


Що користувачі соцмереж мають рацію, неважко переконатися, побувавши поблизу ринку в кінці робочого дня. Довкола повно обривків паперу, пластикових упаковок, рештки фруктів та овочів... Гидкішого місця в Луцьку важко знайти.


А тим часом Луцьк — одне із найстаріших і найцікавіших міст України. І соромно, коли з веж 600-літнього замку Любарта перед очима туристів відкриваються не прекрасні краєвиди, а безлад Центрального ринку. І мешканці міста чекають від своїх обранців рішучих дій щодо наведення тут ладу. Адже є цікаві пропозиції щодо реконструкції цієї частини міста, перетворення його на своєрідне ремісниче містечко і ярмарок сувенірної продукції. Сподіваємося, що депутати Луцької міськради ще цього скликання зможуть сказати своє слово у вирішенні цього питання.


Волинська область.


Фото автора.